Cara Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan Online!

May 13, 2019

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



Hai! Anda jenis yang bekerja sendiri? Ataupun boleh kita panggil bekerja dari rumah. Orang yang bekerja dari rumah ni samaada dia buat kerja-kerja freelancer atau buat bisnes online dari rumah. Saya pasti mesti ada antara kita kat dalam Geng Shopievo: 1 Usahawan 1 e-Commerce yang bekerja dari rumah buat bisnes dropship melalui kedai online e-Commerce jer.

.

Salah satu cabaran terbesar kita yang bekerja dari rumah ni ialah susah nak fokus. Kalau kita bekerja dekat ofis pun ada masa-masa susah nak fokus, inikan pulak bila dah kat rumah, huhu. Ada jer benda-benda yang boleh alih perhatian kita pada kerja yang kita nak buat. Jadi dalam artikel ni saya kongsikan cara-cara nak tingkatkan produktiviti untuk usahawan online. Jom layan!

.

Buat Jadual! – Cara 1 Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan

.

Orang yang bekerja makan gaji kat ofis habiskan masa lebih banyak kat meja kerja diorang sebab company diorang dah tetapkan satu jadual – pukul 9 pagi masuk ofis, pukul 1 rehat, pukul 2 masuk ofis balik, pukul 5 petang balik. Dengan jadual tu, diorang dah ada mindset yang waktu sekian-sekian adalah waktu untuk bekerja. FB ngan Youtube pun company dah block, nak buat apa lagi, buat kerja jer lah, huhu.

.

Anda yang berkerja dari rumah pun boleh apply konsep jadual ni supaya anda ada mindset bila waktu yang anda kena duduk menghadap laptop untuk buat kerja freelancer atau bisnes online yang anda tengah usahakan. Bezanya, anda boleh buat satu jadual ikut keselesaan anda sendiri dan bekerja ikut waktu anda sendiri. Memang kita ni berbeza waktu yang kita lebih produktif. Anda cuma perlu disiplinkan diri pada waktu yang telah anda tetapkan untuk bekerja.

.

Bagi Ruang Pada Waktu Solat! – Cara 2 Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan

.

Apa-apa pun yang anda usahakan dalam kehidupan seharian anda, pastikan anda bagi ruang masa pada waktu solat dalam jadual seharian anda. Seeloknya, berhenti buat kerja 30 minit sebelum masuk waktu solat dan sambung balik 30 minit selepas habis solat.

.

Dalam waktu tersebut, anda bersiap sedia untuk solat dan fokus berzikir mengingati Allah dan meminta pertolongan dari Allah untuk apa sahaja yang kita tengah usahakan. Kadang-kadang kita ni try-too-hard mencari rezeki tapi mudah lupa pada Allah Al-Razzaq, Yang Maha Pemberi Rezeki. Dalam ruang masa yang kita luangkan untuk waktu solat ni jugak sebenarnya kita dapat recharge balik tenaga kita dan sambung balik kerja nanti dengan tenaga dan motivasi yang baru. Semoga hidup kita lebih berkat dan tenang.

.

Buat ‘Things-To-Do List’! – Cara 3 Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan

.

Buat things-to-do list ni sebanarnya kita merancang senarai kerja atau task apa yang kita nak buat dan bila kita nak buat benda tu. Seeloknya, kita buat things-to-do list ni malam sebelum memulakan hari baru atau sebelum tidur.

.

Rancang kerja benda yang kita nak buat tu dan sesuaikan dengan jadual yang kita selesa serta tak mengganggu waktu solat. Dengan things-to-do list ni, kehidupan anda keesokan hari lebih terarah dan fokus pada apa yang anda nak capai.

.

Bagitahu Orang Sekeliling Waktu Kerja Anda – Cara 4 Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan

.

Anda yang berkerja dari rumah mungkin tinggal bersama keluarga, ibubapa, anak-anak atau duduk kat rumah sewa dengan kengkawan. Bila anda ada banyak masa kat rumah, mungkin diorang ingat anda ada masa dan perhatian yang tak berbelah bagi untuk diorang. Jadi, mungkin diorang boleh mengalih perhatian anda waktu bekerja.

.

Jadi, anda kena bagitahu orang sekeliling anda bila anda perlukan masa untuk fokus pada kerja. Biasanya, ahli keluarga mesti dah kenal anda bila anda tengah buat sesuatu tapi bila dengan member-member atau kucing yang tak reti bahasa ni (haha), mungkin anda kena tutup pintu bilik bila tengah buat kerja, huhu.

.

Buat Satu Tempat Khusus Untuk Bekerja! – Cara 5 Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan

.

Cara ni pasti berkesan. Dengan adanya satu tempat khusus untuk buat kerja ataupun kita panggil ‘workspace’ kat rumah, barulah mood buat kerja kita turn-on bila duduk kat workspace kita. Buat workspace yang simple-simple jer. Cukup setakat meja belajar, almari kecik untuk susun buku dan dokumen, papan info, kerusi dan gambar-gambar quote motivasi sikit, hehe. Benda-benda ni kita boleh dapat mur-mur (murah-murah) jer kat Mydin, huhu.

.

Ambil Tahu Tahap Tenaga Seharian Anda – Cara 7 Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan

.

Kerja yang berbeza perlukan fokus dan tenaga yang berbeza. Tenaga anda mungkin dipengaruhi oleh faktor suasana sekeliling. Mungkin anda lebih selesa dan bertenaga buat kerja pada waktu pagi atau waktu petang yang lebih redup berbanding waktu tengah hari yang bahang dan panas terik.

.

Kemungkinan jugak anda lebih fokus dan bertenaga bekerja sambil pekena neskepe sepukui. Jadi anda kena ready buat air nescafe sebelum mula bekerja. Oleh itu, ambil tahu tahap tenaga seharian anda supaya anda dapat bekerja pada masa yang anda lebih produktif.

.

Kesimpulan Cara Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan

.

Tak kesah mana-mana pun teknik dan cara yang anda buat dalam kehidupan seharian anda untuk kekal produktif, apa yang best sebenarnya, pilihan kat tangan anda. Sebagai usahawan yang bekerja dari rumah, anda boleh susun hari anda ikut masa dan cara anda sendiri.

.

Cumanya, tips yang saya kongsikan pada anda dalam artikel ni hanyalah sebagai panduan supaya anda dapat gunakan masa sebaik yang mungkin dan selesaikan task atau kerja yang dapat kembangkan bisnes online atau majukan kerja freelancer anda. Okay, cukup setakat ni untuk atikel kali ni, jumpa anda lagi dalam artikel seterusnya! Woot woot!



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Hai! Tak sangka kita dah pun berada dalam bulan ke 2 dalam tahun 2020. Cepat jer masa berlalu. Biasa pun memang macam tu lah…hm. Rasa baru jer haritu kita plan nak buat apa bila masuk tahun baru 2020. Tup tup…bulan 2 dah. . Jadi saya ucapkan selamat tahun baru 2020...

Kenapa Group Support Penting Untuk Setiap Panduan Bisnes

Kenapa Group Support Penting Untuk Setiap Panduan Bisnes

Hai! Saya yakin kalau anda jugak adalah seorang usahawan online, mesti bersepah senarai group bisnes kat anda punya FB, Whatsapp ataupun Telegram, betul tak? Sampaikan kena off notification beberapa group sebab serabut sangat dapat macam-macam info dari pelbagai sudut...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cara Tingkatkan Produktiviti Untuk Usahawan O…

by admin time to read: 3 min
0