Usahawan Online 102: Kemahiran Asas Untuk Jana Pendapatan Secara Online

Hai! Sesiapa sahaje boleh jadi usahawan online. Sesiapa sahaje boleh jana pendapatan secara online. Samaada anda orang yang bekerja sepenuh masa, surirumah, pelajar atau peniaga pasar malam, berniaga online sesuai untuk sesiapa sahaje yang sanggup luangkan masa untuk usahakan perniagaan online.   Dalam siri artikel Usahawan Online 101 sebelum ni saya dah terangkan pasal konsep…

Usahawan Perlu Tahu Guna Fungsi Baru Instagram, IGTV!

Hai! Rasanya masih belum terlambat untuk saya tulis artikel berkaitan fungsi terbaru yang dilancarkan untuk Instagram baru-baru ni. Pada 20 Jun 2018 yang lepas, Instagram lancarkan satu fungsi terbaru untuk aplikasi tersebut iaitu IGTV. Anda boleh tengok video pelancaran tu kat sini.   Apa Itu IGTV?   IGTV ataupun ‘Instagram TV’ adalah satu fungsi dan…

Usahawan Online 101: Cara Buat Duit Online

Hai! Apa yang anda fikir bila dengar orang cakap ‘buat duit online’? Kenapa anda nak sibuk-sibuk ambil tahu jugak cara buat duit online? Adakah sebab anda fikir ‘buat duit online’ ni adalah ‘buat duit dengan mudah’?   ‘Buat duit tanpa usaha atau bekerja’..?   ‘Buat duit tanpa perlu buat apa-apa’..??   ‘Buat duit sambil tidur,…

7 Sebab Kenapa Bisnes Anda Perlukan Laman Web

Hai! Zaman sekarang ni, laman web merupakan satu aset alam maya yang penting bagi sesebuah bisnes terutamanya usahawan yang buat bisnes secara online.   Memang tak dinafikan ia adalah suatu tempat selamat untuk usahawan online simpan data melalui hosting dan juga mempunyai nama domain yang professional untuk ditunjukkan kepada pelanggan.   Cuma usahawan online kat…

Masih Belum Buat Jualan Dari Bisnes e-Commerce? Ini Tindakan Yang Anda Boleh Buat (Part 2)

Hai! Artikel ni adalah sambungan dari artikel “Masih Belum Buat Jualan Dari Bisnes e-Commerce (Part 1)” yang lepas, huhu. Tujuan artikel ni saya buat adalah untuk kongsikan senarai checklist tindakan di setiap fasa bisnes e-Commerce sebagai audit pantas yang boleh bantu anda kenal pasti punca jika masih belum buat jualan dari bisnes e-Commerce setakat ni.…

Masih Belum Buat Jualan Dari Bisnes e-Commerce? Ini Tindakan Yang Anda Boleh Buat

Samaada kita usahawan kedai online e-Commerce yang baru ataupun yang legend, kita semua ada satu matlamat yang sama iaitu untuk buat jualan yang konsisten dari kedai online e-Commerce kita.   Samaada kita nak dapatkan jualan yang pertama atau jualan yang setelah sekian lama krik-krik, pasti ada tindakan praktikal yang kita boleh cepat-cepat usahakan untuk perbaiki…