Kriteria Produk Yang Berpotensi Dapat Repeat Order (Part 2)

October 22, 2019

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



[Ini adalah sambungan artikel untuk Kriteria Produk Yang Berpotensi Dapat Repeat Order (Part 1)]

Dalam artikel sebelum ni, saya sempat kongsikan 4 kriteria produk yang berpotensi dapat repeat order. 4 kriteria tersebut ialah produk jenis keperluan, produk jenis problem solver, produk dengan kitaran hidup yang singkat dan produk makanan dan minuman.

.

Dengan repeat order, anda boleh stabilkan atau kembangkan bisnes tanpa mencari pelanggan baru. Jadi, daripada berhabis duit dan tenaga pada iklan berbayar untuk tukarkan prospek menjadi pelanggan baru, lebih baik menggunakan modal duit dan tenaga untuk buat marketing pada pelanggan sedia ada. Lagi senang nak close sale. Namun begitu, jenis produk yang kita jual memainkan peranan.

.

Tujuan saya kongsikan kriteria-kriteria ni adalah supaya usahawan boleh pertimbangkan memilih produk dengan kriteria tersebut untuk menggalakkan pelanggan membeli berulang kali. Sebab bagi saya, jenis produk yang kita jual menjadi faktor penting samaada ia mendorong pelanggan sedia ada membuat repeat order atau tidak. Okay, jom baca 3 lagi kriteria produk yang berpotensi dapat repeat order yang lain…

.

Produk Jenis Pakai Buang

.

Contoh pertama yang saya fikirkan untuk produk jenis pakai buang ialah pampers bayi. Power sebenarnya pampers bayi ni…satu keperluan, problem solver dan kuantiti yang terhad dalam satu pembelian. Setiap kali pampers habis, ibu bapa pasti membuat repeat order. Itu hanya contoh. Sebab pampers bayi dah didominasi oleh syarikat-syarikat besar dan berjenama. Kita ni nak buat dropship jer. Banya lagi produk jenis pakai buang yang lain.

.

Antara produk jenis pakai buang yang saya pernah nampak ialah pelekat cabut bulu kaki, face mask, pelekat untuk hiasan kuku dan inai.

.

Produk Jenis Servis Dan Perkhidmatan

.

Produk dengan kitaran hidup yang singkat dapat menggalakkan repeat order dalam jangka masa yang singkat. Kebiasaannya, ia adalah produk dengan kuantiti yang terhad dalam sekali pembelian. Kita ambil contoh ubat gigi dan handphone. Kedua-duanya adalah produk jenis problem solver.

.

Namun begitu, kitaran hidupnya berbeza. Kuantiti ubat gigi yang kita beli adalah terhad bergantung pada saiz dan kebiasaannya kita akan beli baru setiap bulan. Berbeza dengan handphone, pengguna hanya akan beli baru selepas 2 atau 3 tahun ataupun kalau rosak atau hilang. Sudah tentu kita sebagai usahawan akan utamakan produk dengan kitaran hidup yang singkat untuk menggalakan repeat order.

.

Produk Dengan Potongan Harga Atau Tawaran Istimewa!

.

Produk makanan dan minuman kebiasaannya senang untuk dapat repeat order. Sebabnya, produk makanan dan minuman jugak ialah produk dengan kitaran hidup yang singkat. Bila habis dimakan atau diminum, pengguna kena beli lagi dan lagi kalau diorang suka dengan sesuatu makanan atau minuman tersebut. Cuba anda fikir orang yang jual nasi lemak pagi-pagi tu, kenapa diorang boleh konsisten buat jualan hari-hari? Haa…

.

Produk makanan dan minuman jugak termasuk makanan harian, makanan untuk golongan tertentu seperti makanan bayi, produk supplement untuk kesihatan dan produk supplement untuk kecantikan. Inilah antara produk-produk dengan kitaran hidup yang singkat dan mendorong pelanggan untuk membuat repeat order.

.

Kesimpulan Kriteria Produk Yang Berpotensi Dapat Repeat Order!

.

Itulah 4 lagi tambahan kriteria produk yang berpotensi dapat repeat order yang saya kongsikan dalam artikel kali ni.  4 kriteria tersebut ialah produk jenis pakai buang, produk jenis servis dan perkhidmatan, produk dengan harga murah dan produk dengan potongan harga atau tawaran istimewa.

.

Sebenarnya, ada 4 lagi kriteria lain yang saya nak kongsikan lagi tapi saya akan sambung dalam artikel seterusnya, okay? Okay, cukup dulu setakat ni untuk artikel kali ni, kita sambung lagi dalam artikel part 2 pulak nanti. Cer anda kongsi pendapat anda pulak kat bahagian komen, apa lagi kriteria produk yang senang dapat repeat order? Mana tahu, boleh bagi saya idea untuk masukkan dalam artikel seterusnya nanti..? Woot woot!



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Hai! Tak sangka kita dah pun berada dalam bulan ke 2 dalam tahun 2020. Cepat jer masa berlalu. Biasa pun memang macam tu lah…hm. Rasa baru jer haritu kita plan nak buat apa bila masuk tahun baru 2020. Tup tup…bulan 2 dah. . Jadi saya ucapkan selamat tahun baru 2020...

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Pada bulan December 2019 yang lepas, bos Wazeen ada buat satu announcement dalam group IM Lejen pasal satu software baru yang kita semua memang akan guna untuk bisnes kita. Software ni free jer. . Dan walaupun memang semua orang boleh guna, macam biasa… group premium...

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Hai dan salam! Untuk artikel kali ni saya nak tunjukkan secara ringkas dan padat langkah-langkah nak buat Facebook Shop seterusnya masukkan produk yang anda jual ke dalam FB Shop tu. Facebook Shop adalah bahagian ‘Shop’ atau katalog kat dalam Facebook Page untuk anda...

1 Comments

1 Comment

  1. Azri

    Good Posting!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kriteria Produk Yang Berpotensi Dapat Repeat …

by admin time to read: 2 min
1