Tips Selesaikan Kerja Dengan Cepat

May 28, 2019

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



Kadang-kadang rasa macam nak ada masa lebih jer dalam kehidupan seharian ni. Sebab nak siapkan kerja, lol. Tup tup, dah pukul 10 malam, mood memang nak baring untuk tido jer. Kalau nak stay up pun, otak komfem tengah ‘slow down’, tak dapat nak settlekan banyak benda. Lepas tu jadual hari esoknya, komfem hancus kalau stay up.

.

Bukan sekadar masa jer, kadang-kadang tu berharap nak ada tenaga dan motivasi buat kerja ni pun lebih jugak waktu siang supaya malam boleh rilek-rilek jer tido awal. “Asyik rasa tak bermaya jer waktu siang, rehatnya jauh lagi banyak dari buat kerja!” Tambahan lagi dengan rasa down bila kerja yang sepatutnya boleh siap 4 hari lepas, masih lagi kena hadap hari ni!

.

Tu lah, sebab bertangguh. Salah siapa? Salah diri sendiri lah. Itulah cabaran kehidupan seorang freelancer ataupun usahawan online. Kita tak boleh kawal masa, tapi kita boleh disiplinkan diri sendiri. Jadi, dalam artikel ni, saya akan kongsikan beberapa cara nak selesaikan kerja dengan cepat supaya anda boleh gunakan masa lebih untuk benda lain pulak. Jom layan…

.

Tido Awal, Bagun Awal, Buat Persediaan Awal!

.

Paling lambat pun kita perlu bangun pagi untuk solat Subuh pukul 6.30 pagi. Secara umum kita perlukan 6 jam waktu tidur untuk dapatkan tidur yang cukup, jadi kita dah kena tidur pukul 12 malam. Sebab tu lah kita kena buat persediaan awal pada malam sebelum tu.

.

Maksudnya kat sini kita kena bersedia untuk dua benda; untuk disiplinkan diri tidur pukul 12 malam dan untuk pastikan keesokan hari berjalan dengan lancar. Kalau anda tak cukup tidur, sudah tentu akan berikan mood negatif untuk hari esok dan mengganggu mood kerja anda.

.

Pada keesokan pagi pulak, banyak benda yang boleh menggangu atau melembapkan rentak kehidupan seharian anda. Sebagai contoh, baju yang nak dipakai tak jumpa ataupun tak jumpa pendrive yang anda nak guna untuk buat kerja sebab lupa letak kat mana.

.

Jadi, pastikan anda sediakan segalanya yang anda nak gunakan pada hari baru pada malam sebelumnya. Untuk permulaan, anda boleh latih diri anda dengan sediakan complete set baju apa nak pakai esok. Ia akan memberi anda ‘rasa kejayaan’ selesaikan satu benda, jimat masa dan anda dapat mula bekerja awal.

.

Buat Senarai ‘To-Do-List’! – Tips Selesaikan Kerja Dengan Cepat

.

Buat things-to-do list ni sebanarnya kita merancang senarai kerja atau task apa yang kita nak buat dan bila kita nak buat benda tu. Seeloknya, kita buat things-to-do list ni malam sebelum memulakan hari baru atau sebelum tidur. Rancang kerja yang kita nak buat tu dan sesuaikan dengan jadual yang kita serta tak mengganggu waktu solat. Dengan things-to-do list ni, kehidupan anda keesokan hari lebih terarah dan fokus pada senarai kerja yang perlu disiapkan.

.

Mulakan Dengan Kerja Yang Senang!

.

Apa yang ‘Zeigarnik Effect’ ajar kita adalah, senjata utama nak lawan sikap suka bertangguh adalah mulakan buat sesuatu. Start somewhere, start anywhere. Dan cara yang terbaik adalah mulakan dengan benda yang senang!

.

Kalau kita fikir nak bina satu kedai online e-Commerce sendiri, mesti akan terasa susah. Tak tahu nak mula dari mana. Tapi kalau kita fikir mulakan dengan tengok video yang pertana dalam Geng Shopievo: 1 Usahawan 1 e-Commerce dulu, mesti benda tu akan rasa senang. Bila anda dah mula buat sesuatu, anda akan rasa satu aura yang menggalakkan anda untuk terus selesaikan kerja yang telah anda mulakan, huhu.

.

Kemas Tempat Kerja Anda! – Tips Selesaikan Kerja Dengan Cepat

.

Clear desk, clear mind! Meja kerja yang tak teratur boleh buatkan anda jadi serabut dan melambatkan proses anda menyiapkan kerja. Pastikan anda kemas ruang tempat anda buat tugasan. Bila anda perlu fokus untuk buat tugasan, penting untuk anda alihkan semua benda yang boleh serabutkan minda anda.

.

Kertas-kertas yang anda guna untuk conteng-conteng semalam? Buang dalam tong sampah. Dokumen-dokumen berselerak yang anda guna untuk buat rujukan? Susun kat tempat yang sepatutnya. Wayar-wayar extension, speaker dan wayar usb kat keliling laptop anda? Cuba letakkan kat bawah meja. Kemas dan alihkan semua benda yang tak perlu kat meja atau tempat anda buat kerja.

.

Fokus Selesaikan Satu Kerja Dalam Satu-satu Masa

.

Hidup sebagai usahawan yang bekerja dari rumah, anda mungkin ada pelbagai ‘side hustle’ yang anda tengah usahakan. Sebagai contoh, anda mungkin tengah usahakan bisnes dropship e-Commerce dan pada masa yang sama anda jugak buat kerja freelance menulis artikel kat sebuah laman web.

.

Setiap usaha yang anda buat tu pulak ada tugasan-tugasan yang anda kena selesaikan dengan kemahiran yang berbeza. Sebagai contoh, buat video lah, edit gambar lah, buat kajian produk hot lah, brainstorming idea lah dan sebagainya.

.

Jangan multitask atau buat semua kerja serentak dan cuba selesaikan satu per satu sebab minda kita kita dapat ‘bekerja’ denganlebih baik kalau kita fokus pada satu tugasan dalam satu-satu masa. Dengan cara ni, anda dapat selekai kerja dengan cepat.

.

Elakkan Nak Jadi Perfect! – Tips Selesaikan Kerja Dengan Cepat

.

Perfect is the enemy of done’. Ayat ni ada pada wallpaper laptop saya. Serius, semakin kita nak jadikan seuatu benda tu sempurna, selagi tu kita tak selesai buat seuatu kerja. Kita tak perlu risau samaada hasil kerja kita tu sempurna atau tidak. Kita cuma perlu buat yang terbaik. Tambahan lagi, kita sentiasa ada peluang untuk perbaiki dan cuba buat lebih baik pada masa akan datang. ‘You can always edit a bad page. You can’t edit a blank page.’ – Jodi Picoult

.

Kesimpulan Cara Selesaikan Kerja Dengan Cepat

.

Kesimpulannya, kita perlu buat persediaan awal dan disiplinkan diri untuk selesaikan kerja dengan cepat supaya tidak bertangguh. Selain tu, kita jugak perlukan suasana kerja yang dapat membantu kita untuk fokus. Dan yang penting, janganlah terlalu nak kejar kesempurnaan pada hasil kerja sehingga terbantut proses untuk siapkan kerja tersebut. Cukup sekadar anda berikan yang terbaik.

.

Okay itu sahaja tips dari saya untuk selesaikan kerja dengan cepat. Dengan perkongsian ni, dapat membantu anda jimatkan masa dan anda boleh gunakan masa lebih untuk benda lain kat dalam senarai ‘to-do-list’ tu, huhu. Okay, cukup sampai setakat ni dulu, jumpa lagi dalam artikel seterusnya! Woot woot!



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Hai! Tak sangka kita dah pun berada dalam bulan ke 2 dalam tahun 2020. Cepat jer masa berlalu. Biasa pun memang macam tu lah…hm. Rasa baru jer haritu kita plan nak buat apa bila masuk tahun baru 2020. Tup tup…bulan 2 dah. . Jadi saya ucapkan selamat tahun baru 2020...

Kenapa Group Support Penting Untuk Setiap Panduan Bisnes

Kenapa Group Support Penting Untuk Setiap Panduan Bisnes

Hai! Saya yakin kalau anda jugak adalah seorang usahawan online, mesti bersepah senarai group bisnes kat anda punya FB, Whatsapp ataupun Telegram, betul tak? Sampaikan kena off notification beberapa group sebab serabut sangat dapat macam-macam info dari pelbagai sudut...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips Selesaikan Kerja Dengan Cepat

by admin time to read: 4 min
0