Elakkan Buat Kesalahan Kecil Ini Pada Bisnes E-Commerce Anda

November 13, 2019

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



Hai! Hari ni, dah banyak platform yang memudahkan orang untuk mulakan bisnes e-Commerce dan buat kedai online e-Commerce sendiri dengan harga yang mampu milik dan dengan design kedai online mengikut citarasa sendiri.

.

Semua orang yang nak mulakan bisnes ada impian, cita-cita dan semangat yang tinggi. Tapi untuk tengok bisnes berjaya, bukan sekadar semangat sahaje yang diperlukan. Anda perlu sertakan dengan usaha. Usaha mempromosikan produk anda, mencari pelanggan baru dan tingkatkan jualan daripada pelanggan sedia ada.

.

Seperti perniagaan lain jugak, dalam bisnes e-Commerce pun ada perkara-perkara yang perlu dielakkan supaya tak menjadi punca yang menyekat perkembangan bisnes kita. Dalam artikel ni, saya senaraikan beberapa kesilapan usahawan e-Commerce yang perlu dielak semasa nak bangunkan bisnes e-Commerce. Jom layan!

.

Tiada Info Polisi Bisnes!

.

Orang membeli dari kedai kita bila diorang percaya dengan bisnes kita. Antara benda yang dapat tingkatkan kepercayaan pelanggan pada kedai online e-Commerce kita ialah halaman info polisi bisnes.

Antara halaman info polisi bisnes yang perlu ada kat dalam kedai online e-Commerce ialah halaman Refund Policy, Privacy Policy, Shipping Policy, Term Of Service dan Frequently Asked Question. Tak lupa jugak dengan halaman About Us untuk perkenalkan bisnes anda dan halaman Contact Us untuk pelanggan membuat sebarang pertanyaan atau aduan. Kebanyakan usahawan buat kedai online e-Commerce abaikan beberapa halaman yang saya sebutkan tadi. Kadang-kadang tu sebab tak tahu nak tulis apa kat halaman tu. Sebab tu lah dalam Geng Shopievo: 1 Usahawan 1 e-Commerce, kami ajar anda bina kedai online yang lengkap.

.

Gambar Produk Terhad!Kesalahan Kecil Pada Bisnes E-Commerce

.

Pelanggan boleh dapatkan banyak makumat tentang produk yang anda jual melalui gambar produk yang anda sediakan. Ia dapat membantu pelanggan betul-betul jelas tentang produk yang anda jual. Dari situ, diorang boleh buat keputusan sama ada untuk beli atau tidak.  Oleh itu, pastikan anda letakkan banyak gambar produk dari pelbagai sudut. Kalau produk anda datang dalam pelbagai warna, pastikan anda masukkan gambar pilihan warna tersebut. Kalau produk anda ada ukuran atau fungsi tertentu, masukkan gambar ukuran dan fungsi tersebut.

Info Produk Tak Cukup!

.

Sama macam gambar produk, description produk jugak penting. Cuba terangkan produk anda secara terperinci dengan menggunakan semua ‘selling point’ produk anda iaitu keunikan, kelebihan dan manfaat. Masukkan jugak info bagaimana produk tersebut dibuat, bahan-bahan yang digunakan, proses atau teknik pembuatan dan apa fungsinya. Anda jugak boleh masukkan info warranty untuk tingkatkan kepercayaan dan info penghantaran supaya pelanggan dapat membuat keputusan untuk membeli.

.

Info Penghantaran Yang Tak Jelas!Kesalahan Kecil Pada Bisnes E-Commerce

.

Setiap usahawan ada pilihan bisnes model sendiri ikut kemampuan masing-masing. Ada yang selesa dengan bisnes borong dulu kemudian jual balik, ada yang selesa dengan bisnes dropship, ada yang selesa dengan bisnes pre-order dari luar negara.

Yang mana satu pun bisnes model anda, penting untuk anda bagitahu bakal pelanggan dengan jelas info penghantaran produk ke alamat diorang. Dari mana produk akan dihantar? Berapa lama handling atau production time? Berapa lama tempoh penghantaran selepas diorang buat pembayaran?

Lain bisnes model, lain tempoh penghantarannya. Servis penghantaran pun boleh berbeza. Sebagai contoh, kalau anda jual produk dropship dalam Malaysia, tempoh penghantaran kebiasaannya 3-4 hari menggunakan Pos Laju. Kalau anda buat pre-order dari Aliexpress.com, kebiasaannya  18-22 hari menggunakan e-Packet. Ada pelanggan yang betul-betul ambil berat tentang tempoh penghantaran ni. Ada yang tak suka barang sampai lambat, ada yang tak kesah. Jadi, pastikan anda tulis info pengahantaran dengan jelas dalam kedai online e-Commerce anda.

.

Proses Pembelian Yang Susah!

.

Pelanggan sepatutnya dapat membuat pembelian mereka dengan cepat setelah membuat keputusan. Dan halaman check-out sepatutnya boleh dilakukan dalam beberapa klik sahaje tanpa proses yang susah.

Kalau pelanggan rasa susah untuk membuat pembayaran, diorang hanya akan add to cart tapi tak teruskan membeli. Salah satu sebab kenapa orang add to cart tapi tak teruskan membeli ialah anda ‘paksa’ dia daftar akaun kat kedai online e-Commerce anda.

Diorang tak boleh nak Check Out dan buat bayaran online untuk beli selagi tak isi nama dan emel. Bukan semua orang tahan sabar untuk proses pembelian. Jadi, pastikan anda mudahkan proses pembelian dan pembayaran untuk  pelanggan!

Setkan bahagian Customer Account kepada ‘Optional’ atau ‘Disabled’. Ini bermaksud prospek ada pilihan sendiri nak daftar akaun atau tak nak ataupun anda setkan tak perlu daftar akaun langsung.

.

Kesimpulan 5 Kesalahan Kecil Pada Bisnes E-Commerce

.

Kesalahan kecil yang saya tunjukkan tadi adalah kesilapan yang biasa dilakukan oleh usahawan e-Commerce yang baru nak bangunkan bisnes e-Commerce. Walaupun anda baru nak mulakan bisnes e-Commerce, tak bermaksud anda perlu buat kesilapan yang sama macam usahawan lain pernah buat. “Only a fool learns from his own mistakes. The wise man learns from the mistakes of others!” Woot woot!



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Usahawan Online 105 – Ilmu Penting Tahun 2020

Usahawan Online 105 – Ilmu Penting Tahun 2020

Hai! Dah lama saya tak sambung tulis artikel untuk siri Usahawan Online dalam blog Shopievo. Yang terakhir haritu bulan April 2019, hah! Sekarang kita dah pun sampai artikel ke 5 dalam siri ni. Kat bawah ni senarai artikel yang lepas… . Usahawan Online 101: Cara Buat...

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Pada bulan December 2019 yang lepas, bos Wazeen ada buat satu announcement dalam group IM Lejen pasal satu software baru yang kita semua memang akan guna untuk bisnes kita. Software ni free jer. . Dan walaupun memang semua orang boleh guna, macam biasa… group premium...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Elakkan Buat Kesalahan Kecil Ini Pada Bisnes …

by admin time to read: 3 min
0