Cara Buat Bisnes Online Dropship

February 7, 2018

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



Hai! Dalam artikel ini saya akan terangkan kepada anda konsep dropship dan cara buat bisnes online dropship. Saya andaikan baru-baru ini anda tergerak hati untuk memulakan satu perniagaan online sebagai satu usaha yang dapat memberikan pendapatan sampingan atau orang mat saleh cakap, side income.

 

Ada banyak sebab sekarang ni orang nak mulakan satu perniagaan untuk pendapatan sampingan. Anda juga dengan sebab anda sendiri. Kebiasaannya, sudah tentu untuk menampung perbelanjaan harian dan daripada membazir masa terluang, kenapa tidak memulakan satu usaha yang mendatangkan kebaikan pada diri sendiri, betul tak?

 

Jadi anda berminat untuk memulakan satu perniagaan online tetapi anda tidak tahu bagaimana nak mula. Anda tak tahu apa yang anda patut jual, anda tak ada duit yang banyak untuk melabur membeli dahulu produk secara borong dan anda pun tak ada ruang untuk simpan produk-produk borong tu nanti.

 

Anda pun Google mencari bisnes apa yang anda boleh mulakan hari ini dan terjumpa artikel ini! Hoho! Anda datang ke tempat yang betul kerana kami di Shopievo.com terdiri daripada usahawan online yang berpegalaman dan kami sendiri adalah satu group yang mengajar orang cara buat bisnes online dropship.

 

Jadi di artikel ini, saya akan terangkan kepada anda konsep dropship dan langkah-langkap praktikal cara buat bisnes online dropship. Selepas membaca artikel ini, anda akan dapat memulakan satu usaha yang dapat memberikan pendapatan sampingan hari ini jugak.

 

Konsep Dropship – Apa Itu Bisnes Dropship Sebenarnya?

 

Dropship sebanarnya adalah ‘orang tengah’ atau wakil jualan dalam perniagaan. Orang yang buat bisnes secara dropship ni dipanggil agen dropship. Orang yang buat bisnes secara dropship ni fokusnya hanya satu iaitu mempromosi sesuatu produk.

 

Dengan bisnes dropship, anda boleh menjual sesuatu produk tanpa perlu membeli terlebih dahulu pun produk tersebut. Dengan bisnes dropship, anda boleh menjual sesuatu produk tanpa perlu simpan stok pun produk tersebut. Dengan bisnes dropship, anda boleh menjual sesuatu produk tanpa perlu pegang pun produk tersebut.

 

Apa yang anda perlu hanyalah sebuah laptop, internet, platform untuk menjual atau kedai online dan ilmu asas pemasaran bagaimana nak menjual secara online.

 

 

Gambar di atas menunjukkan bagaimana bisnes dropship dijalankan. Anda adalah orang tengah. Secara ringkasnya, mula-mula anda mencari produk apa yang ingin anda jual daripada pemilik produk atau kita panggil supplier. Ada banyak supplier yang buka tawaran untuk jadi agen dropship untuk produk mereka.

 

Kemudian, anda promosikan produk tersebuat di platform jualan anda seperti di Instagram, Facebook atau kedai online e-Commerce anda sendiri dengan harga mark up yang anda tentukan.

 

Kalau ada supplier yang sudah tentukan syarat berapa harga jualan produk tersebut, anda kena ikut sebab itu syarat dalam perniagaan yang telah ditentukan.

 

Bila seseorang berminat dengan produk yang anda promosikan dan ingin membeli daripada anda, pelanggan tersebut membayar harga jualan yang anda tetapkan dan anda mendapat untung. Bagaimana anda mendapat untung?

 

Okay begini, bila anda buat deal atau daftar menjadi agen dropship dengan mana-mana supplier yang buka tawaran jadi agen dropship untuk produk mereka, anda akan mendapat harga agen yang lebih rendah daripada harga jualan.

 

Sebagai contoh, harga jualan sesuatu produk adalah RM 50, tapi sebab anda berdaftar menjadi agen dropship, anda dapat harga agen produk tersebut RM 30. Jadi, bila ada pelanggan membeli dari anda, mereka membayar RM 50 kepada anda. Tapi anda hanya perlu membayar RM 30 sahaja kepada supplier. Di sini anda sudah untung RM 20!

 

Jika supplier tidak menetapkan syarat jualan sesuatu produk, boleh lah anda mengaut keuntungan lebih tinggi! Sebagai contoh, harga standard sesuatu produk tu RM 50 tapi supplier cakap, “Boleh jerr jual dengan harga berapa-berapa pun”.

 

Anda yakin anda boleh jual produk tu dengan harga RM 70, jadi anda promosikan produk tersebut dengan harga RM 70. Bila seseorang membeli daripada anda, mereka membayar RM 70 kepada anda tapi anda hanya perlu membayar RM 30 sahaja kepada supplier iaitu harga agen produk tersebut. Di sini anda untung RM 40!

 

Bila anda membayar harga agen kepada supplier, anda sertakan sekali dengan butiran pelanggan seperti nama, emel, nombor telefon dan alamat penghantaran kepada supplier untuk mereka membuat penghantaran produk tersebut. Tengok, supplier sendiri yang buat penghantaran! Kerja anda hanyalah promosi! Itu sahaja! Woot woot!

 

Cara Buat Bisnes Online Dropship Hari Ini Jugak!

 

Okay, anda sudah tahu bagaimana konsep bisnes dropship. Senang kan? Sekarang anda mungkin bertanya bagaimana anda boleh mulakan bisnes dropship ni.

 

Saya akan terangkan panduan praktikal langkah demi langkah supaya anda boleh mulakan bisnes dropship hari ini jugak! Okay, yang pertama…kejap! Get ready pen dan nota! Okay yang pertama…

 

Cara Buat Bisnes Online Dropship 1 – Cari Pemilik Produk (Supplier) Yang Buka Peluang Untuk Menjadi Agen Dropship Produk Mereka

 

Cara yang paling mudah untuk mencari supplier produk yang buka peluang jadi agen dropship produk mereka ialah dengan Google. Anda taip sahaja “jadi agen dropship”, “daftar agen dropship” atau sebagainya di Google.

 

Jika anda berminat menjadi agen dropship dalam sesuatu niche, anda taip ‘jadi agen dropship baju muslimah”, “daftar agen dropship pencuci muka” atau sebagainya. Anda check satu-satu link di Google dan baca butiran atau cara-cara menjadi agen dropship mereka.

 

Salah satu cabaran untuk usahawan yang baru nak mulakan bisnes dropship adalah mencari supplier produk yang trusted atau mempunyai kredibiliti yang boleh dipercayai dengan produk yang berkualiti.

 

Kami di Shopievo ada memberi panduan yang lebih terperinci bagaimana nak pastikan kita deal dengan suplier yang boleh dipercayai. Untuk permulaan ini, kami berikan satu supplier produk yang bagus, yang mencari usahawan baru seperti anda untuk menjadi agen dropship mereka iaitu Kumoten.com.

 

 

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih banyak lagi pilihan supplier dan cara-cara mencari supplier yang boleh dipercayai, jom join Geng Shopievo – Satu Usahawan Satu e-Commerce sekarang!

 

Cara Buat Bisnes Online Dropship 2 – Bina Platform Online Untuk Menjual!

 

Hari ini sangat mudah untuk mulakan bisnes online. Saya pasti anda mesti selalu main Facebook Dan Instagram. Dua media sosial ini adalah platform yang orang selalu guna untuk menjual secara online. Caranya, anda pilih produk yang ingin anda jual di Kumoten.com dan promosikan di halaman Facebook dan Instagram anda.

 

Anda buat satu gambar cantik-cantik dan postkan di Facebook dan Instagram. Di bahagian description, anda tulis butiran produk tersebut, kelebihan dan manfaatnya. Lepas tu anda letak nombor Whatsapp anda supaya orang yang berminat dengan produk tersebut boleh hubungi anda untuk membuat pembelian.

 

Ini adalah cara biasa dalam bisnes secara online. Setiap kali orang yang berminat dengan produk anda, mereka perlu Whatsapp anda dan anda perlu melayan mereka untuk menjawab segala persoalan mereka. Cara ini sedikit membebankan anda.

 

Tak apa kalau mereka adalah pembeli yang serius. Tapi ada jugak yang jenis tidak serius. Banyak tanya macam nak beli tapi akhirnya krikk…krikk, huhu. Sebab itulah kami di menubuhkan Geng Shopievo – 1 Usahawan 1 e-Commerce.

 

Kami ingin mengajar usahawan Malaysia untuk berniaga secara online dengan cara yang lebih maju iaitu bisnes online secara e-Commerce atau melalui kedai online sendiri. Dengan cara ini, pelanggan yang berminat dengan produk anda, tidak perlu hubungi anda melaui Whatsapp dan anda tidak perlu melayan mereka.

 

Lihat contoh kedai online kat bawah ni. Klik gambar untuk pergi ke laman web kedai online tersebut.

 

 

Segala butiran produk seperti gambar-gambar dan ayat jualan, anda boleh sediakan dalam halaman produk kedai online anda dan kalau ada pelanggan yang berminat untuk membeli, mereka membuat pembayaran secara automatik kat situ. Ya, automatik! Saya ada ceritakan lebih lanjut pasal bisnes online secara e-Commerce dalam artikel kenapa usahawan Malaysia perlu berniaga online secara e-Commerce.

 

Saya juga sarankan anda supaya join Geng Shopievo – 1 Usahawan 1 e-Commerce sebab dengan hanya bayaran komitmen RM1 sahaja, anda akan mendapat akses 12 video panduan lengkap langkah demi langkah bagaimana nak buat kedai online sendiri tanpa upah orang bayar ribu-riban!

 

Dan yang paling penting sekali, anda akan mendapat akses ke dalam satu group FB kami. Di sini, semua Geng Shopievo boleh bertanyakan soalan dan group support kami memang tip-top sampailah anda berjaya bina  satu kedai online sendiri.

 

Cara Buat Bisnes Online Dropship 3 – Pastikan Anda Ada Akaun Bank

 

Ya, ini penting. Pastikan anda ada akaun bank sendiri untuk menerima bayaran dari pelanggan. Hari ini pembayaran menjadi lebih mudah jika semua orang ada online banking. Dalam panduan Shopievo 2.0, kami ada terangkan bab pembayaran online secara lebih terperinci dalam bab Payment Gateways dalam Fasa Pembangunan.

 

Pastikan anda tidak ketinggalan dalam ilmu bisnes online.

 

Kesimpulan Buat Bisnes Online Dropship

 

Bisnes online secara dropship sesuai untuk orang yang ingin memulakan satu perniagaan online sebagai satu usaha yang dapat memberikan pendapatan sampingan. Hampir tiada modal atau hanya modal yang rendah diperlukan untuk memulakan bisnes dropship.

 

Seperti yang saya tunjukkan, hanya 3 langkah sahaja untuk memulakan bisnes dropship. Dapat tak anda ikut langkah-langkah praktikal yang saya tunjukkan di atas? Atau, anda stuck di bahagian mana? Kongsikan pada kami di bahagian komen supaya kami boleh bantu anda!

.



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Usahawan Online 105 – Ilmu Penting Tahun 2020

Usahawan Online 105 – Ilmu Penting Tahun 2020

Hai! Dah lama saya tak sambung tulis artikel untuk siri Usahawan Online dalam blog Shopievo. Yang terakhir haritu bulan April 2019, hah! Sekarang kita dah pun sampai artikel ke 5 dalam siri ni. Kat bawah ni senarai artikel yang lepas… . Usahawan Online 101: Cara Buat...

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Hai! Tak sangka kita dah pun berada dalam bulan ke 2 dalam tahun 2020. Cepat jer masa berlalu. Biasa pun memang macam tu lah…hm. Rasa baru jer haritu kita plan nak buat apa bila masuk tahun baru 2020. Tup tup…bulan 2 dah. . Jadi saya ucapkan selamat tahun baru 2020...

12 Comments

12 Comments

  1. aryl_je

    Terbaik… !!
    Singgah la blog saya arylje.com =D

    Reply
    • Wazeen Azizan

      Macam tak ikhlas je ni singgah..haha.. nanti sy singgah jap 🙂

      Reply
  2. dunia

    Maklumat artikel yang sangat bagus bagi yang nak buat dropship, sila kongsikan kepada rakan2 anda..

    Reply
    • Wazeen Azizan

      Alhamdulillah.. moga ia bermanfaat 🙂

      Reply
    • Wazeen Azizan

      Thanks singgah kat blog ni 🙂

      Reply
  3. Mohd Rawi

    Memang kalau jumpa bisnes yang menguntungkan dengan margin tinggi baru sedap buat dropship.. thanks sharing ..

    Reply
    • admin

      Yup.. kena cari yg margin tinggi sebab kalau kita buat ads, so nak kena masukkan kos ads tu lagi.. 🙂

      Reply
  4. Ahmad

    Padu n lengkap…sgt membantu

    Reply
    • Asyraf Farouq

      Hai! Terima Kasih Tuan Nazrin!

      InsyaAllah saya akan terus sampaikan info yang praktikal kat laman web ni.

      Saya ada subscribe dan terima 8 video dalam siri Google Tag Manager Tuan tu, cuma belum sempat lagi untuk hadam, haha

      Baru tengok sikit 1st video dah rasa ilmu ‘freemium’ ni, tak sangka kasi free-free jer..huhu

      Terima kasih sekali lagi!

      Reply
  5. nieza

    thanx sharing ilmu, sa akan praktikkn ilmu nie tuk mulakan biz, sangat bermanfaat, kipidup tuan

    Reply
    • Asyraf Farouq

      ok sama-sama Cik Nieza..

      InsyaAllah akan terus menambah artikel bermanfaat di laman web ini..Sharekan pada kengkawan jugak 🙂

      Terima kasih!

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cara Buat Bisnes Online Dropship

by admin time to read: 6 min
12