Kesan Kepada Usahawan Online Di Facebook Dengan Berita Tergempar Oleh Mark Zuckerberg

January 28, 2018

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



Hai! Untuk artikel kali ini, saya akan mengulas sedikit isu semasa berkaitan Facebook. Apa kesan dengan berita tergempar oleh Mark Zuckerberg baru-baru ini kepada usahawan online.

 

Isu semasa berkaitan Facebook ini penting untuk kita follow-up sebagai usahahawan online yang banyak menggunakan Facebook sebagai media pemasaran.

 

Untuk artikel ini, saya nak guna panggilan ‘Mat Juki’ untuk CEO Facebook, Mark Zuckerberg yang lebih kiut bunyinya, hehe.

 

Kalau anda follow Mat Juki di Facebook, anda pasti antara orang yang terawal yang up-to-date dengan pengumuman perubahan pada Facebook News Feed yang diumumkan Mat Juki di FB beliau baru-baru ini.

 

Berdasarkan pengumuman Mat Juki di profile Facebook beliau, point utamanya adalah, dia nak jadikan masa yang kita luangkan di Facebook adalah masa yang berkualti dan digunakan sebaiknya.

 

Haaa…gitu. Bagus Mat Juki ni.

 

Pengumuman Mat Juki ni adalah hasil daripada maklumbalas dari pengguna Facebook sendiri yang mengadu bahawa sekarang ni banyak sangat post-post public dari page public, bisnes dan jenama menyesakkan bahagian News Feed diorang.

 

Kalau anda tak tau, Facebook ada satu pasukan research diorang sendiri yang buat kajian samaada guna Facebook ni baik ke, tak baik ke…

 

Berdasarkan kajian diorang, bila kita guna sosial media sebagai alat untuk berhubung dengan orang yang penting dalam hidup kita, itu bagus untuk kehiduan kita sebab kita dapat sentiasa berhubung dan tak ada rasa lonely.

 

Ia berkait rapat dengan tahap kesihatan dan kebahagiaan seseorang untuk jangka masa panjang.

 

TETAPI! Haa…Sebaliknya kalau kita jenis yang ‘duduk sahaja’…tengok video lah, baca artikel lah, tak ada nak buat aktiviti riadah yang lain pun, walaupun video dan artikel yang kita baca dan tengok tu menarik dan banyak ilmu, ia pun tak bagus jugak.

 

Senang cerita, tak bagus jenis orang yang duk terperap kat dalam rumah, seharian menghadap phone atau laptop je kejenye. Logiknya, memang tak bagus la kalau macam tu…

 

… anda perlu ada masa yang berkualiti dengan keluarga dan kawan-kawan anda jugak.

 

Badan anda pun perlukan senaman sikit-sikit. Keluar la rumah juga eh pergi siram bunga kat depan rumah tu, huhu. Jadi, bagaimana perubahan yang Mat Juki nak supaya nak elak kita ni menghadap benda-benda yang bukan ke arah mengeratkan silaturrahim. Haaa…gitu.

 

Fokus Baru Facebook – Perubahan Baru Pada Algoritma News Feed Ranking Di Facebook

 

Daripada kajian yang dibuat oleh pasukan research mereka, Facebook membuat perubahan besar pada fokus utama mereka bagaimana ‘arah tuju’ Facebook. Mat Juki ubah fokus yang dia bagi kat team Facebook daripada fokus untuk membantu anda mencari content yang relevan kepada fokus untuk membantu anda untuk ada lebih interaksi sosial yang bermanfaat.

 

 

Sebenarnya, perubahan fokus baru Facebook ni dah dibuat sejak tahun lepas lagi tapi ia akan mengambil masa sehingga fokus baru Facebook ni dilaksanakan sepenuhnya ke seluruh produk Facebook.

 

Kalau anda perasan, dekat bahagian News Feed Facebook kita sekarang, banyak post-post dari kengkawan atau sedara-mara yang dalam friends list kita. Post-post pasal orang kahwin, grad, makan tengah hari diorang kat ofis, sampaikan gambar-gambar yang diorang upload sekarang ni pun kita dapat notification jugak! WAH!

 

Anda sekarang akan kurang nampak post-post public dari page-page bisnes, jenama atau media. Kemungkinan lepas anda scroll 5 ke 6 kali, baru lah anda akan nampak post-post public ini. Dan, post-post public ini pulak mestilah dalam fokus yang sama jugak iaitu, post tu mestilah yang dapat menimbulkan interaksi sosial yang bermanfaat untuk orang.

 

Dengan wujudnya perubahan pada News Feed Ranking Facebook ini, Mat Juki menjangkakan masa yang orang luangkan di Facebook dan tahap interaksi akan berkurang tetapi masa tersebut akan lebih bermakna.

 

Mat Juki cakap, inilah yang terbaik untuk semua orang yang guna Facebook untuk tujuan peribadi atau bisnes untuk jangka masa yang panjang. Apabila fokus kita untuk mengeratkan hubungan samaada antara kawan atau keluarga atau kenangan-kenangan yang bermakna, kita dapat pastikan masa kita di Facebook adalah masa yang berkualiti dan digunakan sebaiknya.

 

Perubahan Baru Pada Algoritma News Feed Ranking Di Facebook – Apa Yang Di Update?

 

Sebagai usahawan online, anda perlu jelas dengan beberapa perkara berkaitan perubahan baru pada algoritma News Feed Ranking Facebook ini.

 

Facebook menggunakan algoritma seperti berapa ramai orang yang bagi reaction (Like), komen atau share post di FB Page atau FB peribadi anda untuk menentukan betapa tingginya ranking post tersebut. Ranking ini akan menentukan dimana munculnya post anda dalam ruang News Feed kengkawan atau followers.

 

Dengan update terbaru ini, Facebook akan mengutamakan post-post yang dapat menimbulkan perbualan dan interaksi yang bermakna antara kengkawan atau followers.

 

Kemajuan teknologi Facebook akan ‘membaca’ tindakan reaksi pengguna terhadap post-post di News Feed seperti like, komen dan share dan akan tunjukkan post-post seperti ini lebih kerap ke News Feed pengguna.

 

Post-post yang anda akan nampak pada masa akan datang adalah post yang banyak interaksinya dan yang mungkin anda sendiri suka – sama ada post daripada kengkawan anda yang bertanya pendapat, mintak cadangan, atau juga artikel laman web dan video daripada FB Page yang juga banyak dapat like, komen dan share.

 

Apa-apa pun, antara post-post dari kengkawan FB dengan dari page yang anda suka, Facebook akan mengutamakan post dari kengkawan dahulu.

 

Perubahan Baru Pada Algoritma News Feed Ranking Di Facebook – Apa Kesannya Kepada Usahawan Online?

 

Kesan paling utama yang dapat saya lihat daripada pengumuman Mat Juki berkenaan perubahan baru pada algoritma News Feed Ranking ini adalah ramai usahawan online yang juga pengguna tegar FB Ads salah faham bawaha kos iklan akan meningkat akibat langsung dari perubahan ini.

 

Kalau kita baca betul-betul kat Facebook Newsroom sendiri berkaitan dengan perubahan News Feed ini, perubahan ini hanyalah dibuat pada post-post yang organic dan bukannya pada FB Ads. Samaada post itu dari FB peribadi atau pun FB Page.

 

Hal ini juga telah diuji oleh salah seorang pakar pemasaran Facebook di Malaysia sendiri iaitu Tuan Firdaus Azizi. Berdasarkan pemerhatian pada kempem iklan-iklan Fb beliau, kos masih munasabah malah ada yang masih tersangat murah.

 

Memang betul persaingan untuk mendapatkan post dari page kita keluar di ruang News Feed orang semakin sengit lebih-lebih lagi dengan perubahan baru ini, tetapi jika ia adalah Iklan FB Ads, kos iklan itu masih bergantung pada cara targeting anda dan bagaimana tahap kualiti iklan anda.

 

Berikut adalah beberapa kesan lain perubahan baru algoritma News Feed Ranking Facebook  ini kepada usahawan online.

 

Kesan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook Kepada Usahawan Online – Facebook Nak Anda Lebih Banyak Gunakan FB Ads!

 

Okay, seperti yang dah kita tau setakat ni, Facebook akan memberikan keutamaan kepada post-post dari kengkawan di ruang News Feed.

 

Untuk post-post dari pages pulak, keutamaan kepada yang banyak menimbulkan reaksi like dan interaksi komen atau share. Sekarang ruang News Feed menjadi terhad dengan lebih banyak post dari kengkawan dan keluarga tambahan lagi dengan update kepada News Feed Ranking ini.

 

Usahawan yang tegar menggunakan FB page mereka sebagai media pemasaran, anda kena tau bahawa makin susah untuk post-post dari page anda untuk keluar di News Feed followers. Anda akan perasan post anda makin kurang mendapat reach organik dari followers, kurang masa tonton video dan kurang mendapat traffic organik berbanding sebelum ini.

 

Amat mudah untuk kita ‘membaca’ strategi bisnes Facebook ni. Servis Facebook Advertising adalah sumber pendapat yang paling utama dan besar bagi Facebook.

 

Hari ini, kita dapat lihat banyak page-page yang kreatif dengan content post-post mereka dan mendapat interaksi yang meletop-letop tanpa menggunakan FB Ads. Jadi, tidak mustahil Facebook ingin mengetatkan lagi peraturan algoritma mereka supaya usahawan akan lebih kerap menggunakan servis FB Ads mereka.

 

 

Kesan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook Kepada Usahawan Online – Beruntunglah Usahawan Yang Menggunakan FB Peribadinya Sebagai Media Pemasaran!

 

Sekarang ni banyak kita tengok orang berkongsi benda-benda yang berkaitan dengan bisnes mereka di FB peribadi. Samaada berkongsi tips, nasihat dan panduan. Ada jugak yang post gambar-gambar dengan ayat motivasi atau sekadar ayat-ayat ‘wisdom’ mat saleh cakap. Tujuan diorang adalah sebagai personal branding.

 

Yang bekerja sebagai sales advisor kereta banyak memberi tips-tips, nasihat dan panduan membeli kereta pertama, yang terlibat dengan bidang hartanah banyak memberi perkongsian bagaimana membeli rumah pertama, yang Internet Marketer pulak banyak berkongsi panduan-panduan buat duit dan sebagainya.

 

Mereka ni beruntung! Beruntung kalau dah mula dari dulu lagi  dan dah kumpul banyak followers dan friend list yang ada minat yang sama dengan mereka. Followers yang berminat dengan apa yang dikongsikan ini penting sebab mereka ni lah yang akan menyumbang reaksi like dan interaksi komen atau share post tu!

 

Dah la guna FB peribadi yang mana Facebook akan memberi keutamaan dahulu pada post-post mereka untuk keluar di ruang News Feed friend list yang lain, tambahan pulak friend list dan followers mereka tu memang berminat dengan perkongsian mereka dan suka like, komen atau share.

 

Bertambah-tambah tinggilah peluang post bisnes mereka keluar di ruang News Feed orang!

 

Jadi, saya ada tips untuk anda kalau anda baru nak mula jadikan FB peribadi anda tu sebagai media pemasaran bisnes anda jugak. Anda mesti dah ada dalam mana-mana FB group bisnes yang sama minat selama anda berbisnes ni kan?

 

Anda cuba jadi aktif dalam group tu dengan bertanya soalan ke, komen di post member lain ke, balas komen orang ke atau tolong jawabkan soalan-soalan member lain. Anda bersosial, haha. Lepas tu, kalau ada orang yang balas komen dan berinteraksi dengan anda, anda add sebagai kawan dengan orang tu!

 

Anda buat macam ni banyak-banyak, kumpul friend list yang otak bisnes atau minat yang sama macam anda sampai friend list anda penuh, haha. Tapi ingat! Pastikan mereka-mereka yang anda add friend tu, adalah orang yang ada minat yang sama dengan anda.

 

Sebagai contoh, kategori bisnes anda adalah kategori bisnes dropship. Pastikan orang yang anda nak add tu terlibat dengan bisnes dropship jugak. Sebabnya nanti, anda nak berkongsi segala benda berkaitan dropship. Kalau friend list anda tu berminat dalam kategori dropship jugak, mereka akan like, komen dan share perkongsian anda!

 

Daripada share tu anda dapat pulak kumpul followers lagi. Jadi, jika perkongsian anda banyak dapat interaksi yang bermanfaat, algoritma News Feed FB akan letak post-post anda di rank yang tinggi. Dapatlah post-post anda yang berikutnya muncul dahulu di bahagian ruang News Feed fried list anda!

 

Kesan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook Kepada Usahawan Online – Usahawan Perlu Jadi Lebih Kreatif Dan Mula Buat LIVE Video!

 

Bagi usahawan yang tegar menggunakan FB Page sebagai media pemasaran bisnes, anda perlu lebih konsisten untuk post di FB Page anda untuk nampak kekal ‘aktif’. Bukan sahaja anda perlu aktif, tetapi juga kreatif! Kreatif dalam menjana idea post-post yang dapat meningkat interaksi dari followers anda.

 

Ada banyak cara untuk menarik interaksi followers yang melihat post kita. Yang pasti, post kita mestilah menarik. Salah satu cara yang saya dapat fikirkan ialah anda kena rajin stalk dan baca perbualan-perbualan di Twitter! Perbualan-perbualan di Twitter ni selalu orang panggil sebagai thread atau bebenang.

 

Thread di twitter ni kadang-kadang ada yang menarik. Ada yang jenis lawak, ada yang jenis penceritaan dan ada yang jenis perkongsian bermanfaat. Caranya, anda cuba cari sesuatu thread Twitter yang yang menaik, dan yang sesuai untuk minat followers anda. Lepas tu anda screenshot dan post kan di FB Page atau Fb peribadi. Tak cuba tak tau!

 

Selain itu, anda juga perlu kreatif menggukan video. Orang suka melihat sesuatu yang visual dan interaktif. Video adalah lebih padu berbanding sekadar gambar. Tambahan lagi, sumber dari Facebook sendiri, live video kebiasaannya mendapat 6 kali ganda interaksi berbanding video biasa.

 

 

Sekarang anda perlu belajar buat video dan kena berani buat live video, haha. Kalau anda nak tahu, usahawan Melayu yang banyak buat live video adalah Abang Terlajak Laris kita Dato’ Aliff Syukri, CEO D’Herbs. Anda boleh follow FB Page dia dan tengok cara bagaimana dia biasa buat live video.

 

Live video yang tak berkaitan dengan bisnes tu anda jangan layan sangat, haha. Tengok yang berkaitan dengan bisnes. Contohnya, kadang-kadang Dato’ Aliff buat live tunjukkan keberkesana produk-produk mekap.

 

Lepas tu di akhir video tu pasti dia akan cakap dia nak bagi free pada beberapa orang kalau post dia capai 1000 orang ke 2000 ke. Ataupun dia suruh Whatsapp nombor sekian-sekian kalau nak jadi ajen dropship. Memang banyak dapat interaksi. Power! Anda boleh buat benda yang sama pada post anda lepas ni.

 

Kesimpulan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook

 

Bagi saya, penting jugak untuk usahawan online kekal update dengan perubahan-perubahan platform pemasaran bisnes yang mereka gunakan. Ini supaya kita juga dapat update strategi-strategi pemasaran kita dan buat apa yang masih dan betul-betul berkesan. Orang mat saleh cakap, “What works yesterday might not work today”. Haaa…gitu. Eh, betul ke ayat tu?

 

Kesan daripada perubahan algoritma News Feed Ranking FB ni jugak mencabar kita usahawan online untuk menjadi lebih kreatif dan berani. Kerana bagi saya, jika nak jimat bajet kurangkan penggunaan Fb Ads, guna FB peribadi untuk konsisten dalam perkongsian tidak mustahil berkesan. Ramai orang dah buat.

 

Dan akhir sekali anda sebagai usahawan online perlu berani menonjolkan diri di hadapan bisnes anda samaada berani buat live video atau berani membuat perkongsian artikel kerana pengguna hari ni nak tengok siapa yang menerajui bisnes tersebut untuk lebih rasa percaya dan selamat berjual beli.

 

Bagaimana pula dengan anda? Apa kesan yang anda nampak dari perubahan baru ruang News Feed FB ini dan bagaimana strategi baru anda untuk atasi dan lebih kehadapan dari peraturan FB ini? Kongsikan di bahagian komen supaya kita semua dapat manfaat! Woot woot!

.



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Hai! Tak sangka kita dah pun berada dalam bulan ke 2 dalam tahun 2020. Cepat jer masa berlalu. Biasa pun memang macam tu lah…hm. Rasa baru jer haritu kita plan nak buat apa bila masuk tahun baru 2020. Tup tup…bulan 2 dah. . Jadi saya ucapkan selamat tahun baru 2020...

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Pada bulan December 2019 yang lepas, bos Wazeen ada buat satu announcement dalam group IM Lejen pasal satu software baru yang kita semua memang akan guna untuk bisnes kita. Software ni free jer. . Dan walaupun memang semua orang boleh guna, macam biasa… group premium...

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Hai dan salam! Untuk artikel kali ni saya nak tunjukkan secara ringkas dan padat langkah-langkah nak buat Facebook Shop seterusnya masukkan produk yang anda jual ke dalam FB Shop tu. Facebook Shop adalah bahagian ‘Shop’ atau katalog kat dalam Facebook Page untuk anda...

1598 Comments

1,598 Comments

  1. gate io

    I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

    Reply
  2. gate.io

    I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

    Reply
  3. zoritoler imol

    I love the efforts you have put in this, regards for all the great posts.

    Reply
  4. DerekTuh

    100% free dating sites no fees: meet people online – top online meeting sites

    Reply
  5. Jamesson

    antibiotic amoxicillin: [url=https://amoxicillins.com/#]buy amoxil[/url] amoxicillin script

    Reply
  6. Charlespet

    п»їMedicament prescribing information.
    how to buy generic mobic prices: how to buy generic mobic pill – where can i get cheap mobic tablets
    safe and effective drugs are available.

    Reply
  7. LarryWOB

    cost generic mobic price [url=https://mobic.store/#]where to get mobic without a prescription[/url] order cheap mobic without dr prescription

    Reply
  8. BrentRet

    get mobic without prescription: cheap mobic pill – where can i buy mobic prices

    Reply
  9. LarryWOB

    [url=https://pharmacyreview.best/#]canadian pharmacy king[/url] online canadian pharmacy reviews

    Reply
  10. Charlespet

    Read information now.
    where can i buy generic mobic without a prescription: cost generic mobic tablets – can i get mobic price
    earch our drug database.

    Reply
  11. Jamesson

    rexall pharmacy amoxicillin 500mg: [url=http://amoxicillins.com/#]how to buy amoxicillin online[/url] amoxicillin 500 capsule

    Reply
  12. LarryWOB

    [url=https://propecia1st.science/#]cost cheap propecia without dr prescription[/url] buying generic propecia

    Reply
  13. Charlespet

    Get information now.
    amoxicillin over the counter in canada amoxicillin 250 mg capsule – amoxicillin for sale online
    Definitive journal of drugs and therapeutics.

    Reply
  14. LarryWOB

    where can i get generic mobic tablets [url=https://mobic.store/#]how to get generic mobic without insurance[/url] how to buy mobic tablets

    Reply
  15. Freddymum

    best online pharmacy india: world pharmacy india – online shopping pharmacy india

    Reply
  16. Albertalock

    reputable canadian pharmacy: canada ed drugs – canadian pharmacy online

    Reply
  17. MichaelTix

    buy ivermectin [url=https://stromectolonline.pro/#]buy liquid ivermectin[/url] ivermectin 3mg

    Reply
  18. Lucasmoido

    ivermectin brand name: ivermectin 500mg – ivermectin brand name

    Reply
  19. Blockchain Contract Generator

    I?¦ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Studying this info So i am satisfied to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I most definitely will make certain to don?¦t omit this web site and provides it a look on a continuing basis.

    Reply
  20. Antoniooraft

    http://lisinopril.pro/# lisinopril 40 mg mexico
    lisinopril 40 [url=http://lisinopril.pro/#]lisinopril tablet 40 mg[/url] prinivil 10 mg tab

    Reply
  21. Antoniooraft

    https://ciprofloxacin.ink/# purchase cipro
    medicine lisinopril 10 mg [url=https://lisinopril.pro/#]prinivil 5mg tablet[/url] lisinopril 60 mg

    Reply
  22. Antoniooraft

    https://misoprostol.guru/# buy cytotec in usa
    can you get generic avodart without dr prescription [url=https://avodart.pro/#]how to buy generic avodart no prescription[/url] how to buy avodart no prescription

    Reply
  23. Antoniooraft

    http://avodart.pro/# how can i get avodart tablets
    buy cipro cheap [url=http://ciprofloxacin.ink/#]cipro pharmacy[/url] ciprofloxacin 500mg buy online

    Reply
  24. ZacharygrikE

    canadian neighbor pharmacy [url=https://certifiedcanadapills.pro/#]canadian drugstore online[/url] legitimate canadian pharmacy online

    Reply
  25. Thomasaparm

    Pharmacie en ligne livraison rapide [url=https://pharmacieenligne.icu/#]Pharmacie en ligne France[/url] Pharmacie en ligne livraison 24h

    Reply
  26. Rickeyavepe

    Viagra homme prix en pharmacie

    Reply
  27. Rickeyavepe

    Viagra homme prix en pharmacie

    Reply
  28. Felixphesy

    medication from mexico pharmacy: mexican drugstore online – buying prescription drugs in mexico online

    Reply
  29. RogerSex

    Always ahead of the curve with global healthcare trends. purple pharmacy mexico price list: buying from online mexican pharmacy – pharmacies in mexico that ship to usa

    Reply
  30. казино играть

    Я наконец решился окунуться в мир азарта и нашел прекрасный сайт caso-slots.com. Здесь представлены все популярные казино, а также список тех, где можно получить бонус на первый депозит. Жду не дождусь начала игры!

    Reply
  31. RogerSex

    Their patient education resources are top-tier. indian pharmacy online: pharmacy website india – indian pharmacy online

    Reply
  32. Felixphesy

    zithromax 1000 mg pills [url=https://azithromycinotc.store/#]buy Z-Pak online[/url] zithromax azithromycin

    Reply
  33. Felixphesy

    zithromax 500mg price in india [url=http://azithromycinotc.store/#]buy zithromax[/url] zithromax capsules

    Reply
  34. Charlesboymn

    online pharmacy 365 [url=https://drugsotc.pro/#]mexican pharmacy online[/url] online pet pharmacy

    Reply
  35. ClintHiexy

    Efficient, reliable, and internationally acclaimed. http://drugsotc.pro/# online shopping pharmacy india

    Reply
  36. DennisBaido

    They provide a global perspective on local health issues. http://mexicanpharmacy.site/# purple pharmacy mexico price list

    Reply
  37. Charlesboymn

    mexico drug stores pharmacies [url=http://mexicanpharmacy.site/#]Mexico pharmacy online[/url] mexican online pharmacies prescription drugs

    Reply
  38. Mariobow

    A true gem in the international pharmacy sector. https://mexicanpharmonline.com/# buying prescription drugs in mexico
    buying prescription drugs in mexico online [url=https://mexicanpharmonline.shop/#]mexican pharmacies[/url] п»їbest mexican online pharmacies

    Reply
  39. Charleskah

    mexico drug stores pharmacies and mexico pharmacy – buying from online mexican pharmacy

    Reply
  40. Mariobow

    Their senior citizen discounts are much appreciated. http://mexicanpharmonline.shop/# best online pharmacies in mexico
    mexican pharmaceuticals online [url=https://mexicanpharmonline.shop/#]mexico pharmacy[/url] mexican rx online

    Reply
  41. Jamesref

    best online pharmacies in mexico – mexico pharmacy – mexico drug stores pharmacies

    Reply
  42. Mariobow

    A reliable pharmacy that connects patients globally. https://mexicanpharmonline.shop/# mexican border pharmacies shipping to usa
    mexican drugstore online [url=https://mexicanpharmonline.com/#]mexican mail order pharmacies[/url] п»їbest mexican online pharmacies

    Reply
  43. RalphKab

    canadapharmacyonline com: canada pharmacy – canadian drugs

    Reply
  44. Erniehog

    buy valtrex without get a prescription online: buy valtrex online – valtrex prescription

    Reply
  45. Terryinhar

    price of valtrex generic: buy antiviral drug – buy valtrex tablets

    Reply
  46. RamiroLig

    sildenafil oral jelly 100mg kamagra: Kamagra 100mg – Kamagra 100mg price

    Reply
  47. NormanTOP

    super kamagra [url=https://kamagra.icu/#]buy kamagra online usa[/url] Kamagra 100mg price

    Reply
  48. NormanTOP

    Kamagra tablets [url=http://kamagra.icu/#]sildenafil oral jelly 100mg kamagra[/url] Kamagra 100mg price

    Reply
  49. NormanTOP

    Kamagra Oral Jelly [url=http://kamagra.icu/#]п»їkamagra[/url] Kamagra Oral Jelly

    Reply
  50. NormanTOP

    Cialis 20mg price [url=http://cialis.foundation/#]Cialis without a doctor prescription[/url] Cialis 20mg price

    Reply
  51. NormanTOP

    buy cialis pill [url=http://cialis.foundation/#]Cialis over the counter[/url] Generic Cialis without a doctor prescription

    Reply
  52. NormanTOP

    viagra without prescription [url=http://viagra.eus/#]Viagra Tablet price[/url] Viagra tablet online

    Reply
  53. NormanTOP

    sildenafil oral jelly 100mg kamagra [url=http://kamagra.icu/#]buy kamagra online usa[/url] buy kamagra online usa

    Reply
  54. Robertror

    mexican mail order pharmacies: medication from mexico pharmacy – buying from online mexican pharmacy mexicanpharmacy.company
    mexico drug stores pharmacies [url=https://mexicanpharmacy.company/#]purple pharmacy mexico price list[/url] п»їbest mexican online pharmacies mexicanpharmacy.company

    Reply
  55. Robertror

    best online pharmacies in mexico: mexican mail order pharmacies – mexican border pharmacies shipping to usa mexicanpharmacy.company
    top 10 pharmacies in india [url=http://indiapharmacy.pro/#]п»їlegitimate online pharmacies india[/url] reputable indian online pharmacy indiapharmacy.pro

    Reply
  56. BrianZinge

    п»їlegitimate online pharmacies india: india pharmacy mail order – online shopping pharmacy india indiapharmacy.pro

    Reply
  57. Robertror

    world pharmacy india: canadian pharmacy india – indian pharmacy paypal indiapharmacy.pro
    pharmacy website india [url=http://indiapharmacy.pro/#]top online pharmacy india[/url] best online pharmacy india indiapharmacy.pro

    Reply
  58. Robertror

    indian pharmacy: top online pharmacy india – canadian pharmacy india indiapharmacy.pro
    pharmacies in mexico that ship to usa [url=http://mexicanpharmacy.company/#]medicine in mexico pharmacies[/url] mexican pharmaceuticals online mexicanpharmacy.company

    Reply
  59. BrianZinge

    buy prescription drugs from canada cheap: canada pharmacy online – legitimate canadian online pharmacies canadapharmacy.guru

    Reply
  60. Robertror

    reliable canadian pharmacy: canadapharmacyonline com – canadian pharmacy reviews canadapharmacy.guru
    mexico drug stores pharmacies [url=https://mexicanpharmacy.company/#]reputable mexican pharmacies online[/url] buying from online mexican pharmacy mexicanpharmacy.company

    Reply
  61. Davidempom

    mexico drug stores pharmacies: mexican rx online – mexican pharmacy mexicanpharmacy.company

    Reply
  62. Robertror

    safe online pharmacies in canada: canadian neighbor pharmacy – is canadian pharmacy legit canadapharmacy.guru
    canadian drugs [url=https://canadapharmacy.guru/#]reputable canadian pharmacy[/url] legitimate canadian pharmacy canadapharmacy.guru

    Reply
  63. Robertror

    mexico drug stores pharmacies: reputable mexican pharmacies online – reputable mexican pharmacies online mexicanpharmacy.company
    buying prescription drugs in mexico [url=https://mexicanpharmacy.company/#]mexican pharmaceuticals online[/url] buying from online mexican pharmacy mexicanpharmacy.company

    Reply
  64. Davidempom

    mexican pharmaceuticals online: mexican drugstore online – mexican drugstore online mexicanpharmacy.company

    Reply
  65. Robertror

    mexico pharmacies prescription drugs: mexico pharmacies prescription drugs – medicine in mexico pharmacies mexicanpharmacy.company
    reputable indian online pharmacy [url=https://indiapharmacy.pro/#]indian pharmacy paypal[/url] reputable indian online pharmacy indiapharmacy.pro

    Reply
  66. Robertror

    mexican mail order pharmacies: mexican pharmaceuticals online – п»їbest mexican online pharmacies mexicanpharmacy.company
    canadian pharmacy india [url=https://indiapharmacy.pro/#]indian pharmacy online[/url] pharmacy website india indiapharmacy.pro

    Reply
  67. Donaldpef

    http://amoxil.world/# amoxicillin 500mg capsules price
    amoxicillin 500 mg online [url=http://amoxil.world/#]amoxicillin order online no prescription[/url] amoxicillin 500 mg tablets

    Reply
  68. Donaldpef

    http://clomid.sbs/# can you get clomid pills
    order generic propecia for sale [url=http://propecia.sbs/#]buying cheap propecia without prescription[/url] cost cheap propecia pill

    Reply
  69. Donaldpef

    http://doxycycline.sbs/# doxycycline pills
    buy prednisone tablets online [url=http://prednisone.digital/#]prednisone cream brand name[/url] price for 15 prednisone

    Reply
  70. Donaldpef

    https://prednisone.digital/# generic prednisone pills
    generic prednisone pills [url=https://prednisone.digital/#]prednisone 2.5 mg daily[/url] prednisone 5mg over the counter

    Reply
  71. Donaldpef

    http://amoxil.world/# can you buy amoxicillin over the counter
    cost of propecia without insurance [url=https://propecia.sbs/#]cheap propecia without dr prescription[/url] order cheap propecia pills

    Reply
  72. Robertsnalf

    50mg prednisone tablet: prednisone uk – compare prednisone prices

    Reply
  73. Donaldpef

    https://amoxil.world/# generic amoxil 500 mg
    order clomid without dr prescription [url=http://clomid.sbs/#]where can i get generic clomid without insurance[/url] can i purchase generic clomid without prescription

    Reply
  74. Robertsnalf

    buy doxycycline 100mg: doxycycline – cheap doxycycline online

    Reply
  75. Donaldpef

    https://amoxil.world/# amoxicillin 500mg price canada
    amoxicillin 775 mg [url=http://amoxil.world/#]amoxicillin cost australia[/url] where can you get amoxicillin

    Reply
  76. Robertsnalf

    where can i buy amoxicillin over the counter uk: amoxicillin buy canada – order amoxicillin no prescription

    Reply
  77. Donaldpef

    http://amoxil.world/# amoxicillin 500mg price canada
    how to get clomid pills [url=https://clomid.sbs/#]buy clomid pills[/url] can i purchase clomid price

    Reply
  78. Moshetailt

    http://mexicopharm.shop/# mexican drugstore online
    top 10 online pharmacy in india [url=https://indiapharm.guru/#]indianpharmacy com[/url] india pharmacy mail order

    Reply
  79. Moshetailt

    https://withoutprescription.guru/# buy prescription drugs online
    п»їprescription drugs [url=https://withoutprescription.guru/#]prescription drugs online without[/url] prescription drugs

    Reply
  80. Moshetailt

    https://withoutprescription.guru/# viagra without a doctor prescription
    ed meds online without doctor prescription [url=http://edpills.icu/#]ed medication online[/url] male ed pills

    Reply
  81. Moshetailt

    http://canadapharm.top/# ed drugs online from canada
    mexico pharmacies prescription drugs [url=http://mexicopharm.shop/#]mexican border pharmacies shipping to usa[/url] mexican mail order pharmacies

    Reply
  82. Moshetailt

    https://edpills.icu/# buy erection pills
    india pharmacy mail order [url=http://indiapharm.guru/#]indianpharmacy com[/url] indianpharmacy com

    Reply
  83. Moshetailt

    https://canadapharm.top/# canadian pharmacies compare
    buying from online mexican pharmacy [url=http://mexicopharm.shop/#]best online pharmacies in mexico[/url] п»їbest mexican online pharmacies

    Reply
  84. Moshetailt

    https://edpills.icu/# ed treatments
    ed prescription drugs [url=https://withoutprescription.guru/#]buy cheap prescription drugs online[/url] ed meds online without doctor prescription

    Reply
  85. Charlesfrorp

    pills erectile dysfunction: best pill for ed – new ed pills

    Reply
  86. Moshetailt

    http://mexicopharm.shop/# mexican pharmaceuticals online
    ed meds online without doctor prescription [url=https://withoutprescription.guru/#]prescription drugs online[/url] cialis without a doctor’s prescription

    Reply
  87. Richardkix

    Buy Levitra 20mg online [url=https://levitra.icu/#]Vardenafil buy online[/url] Levitra 10 mg best price

    Reply
  88. Josephfax

    Kamagra 100mg price: cheap kamagra – Kamagra Oral Jelly

    Reply
  89. Richardkix

    generic cialis tadalafil 20mg [url=http://tadalafil.trade/#]tadalafil 2.5 mg price[/url] buy tadalafil india

    Reply
  90. Timothygon

    tadalafil canada: tadalafil coupon – tadalafil 20mg price in india

    Reply
  91. Richardkix

    tadalafil online without prescription [url=https://tadalafil.trade/#]tadalafil 2.5 mg price[/url] tadalafil tablets in india

    Reply
  92. Timothygon

    buy Kamagra: cheap kamagra – super kamagra

    Reply
  93. Richardkix

    best non prescription ed pills [url=http://edpills.monster/#]pills erectile dysfunction[/url] ed meds

    Reply
  94. Jelmweeks

    Polotsky dissected each and every blood test result and paired it with my HSG results and ultrasound results cialis cost These side effects often arise from hormonal antiestrogen therapy such as Tamoxifen or aromatase inhibitors

    Reply
  95. Richardkix

    canada tadalafil generic [url=http://tadalafil.trade/#]generic tadalafil from india[/url] tadalafil from india

    Reply
  96. ScottAnele

    lisinopril medicine: lisinopril 60 mg – lisinopril 40 mg purchase

    Reply
  97. Charlespuh

    16 lisinopril [url=http://lisinopril.auction/#]buy lisinopril online[/url] zestoretic 25

    Reply
  98. Charlespuh

    average cost of generic zithromax [url=https://azithromycin.bar/#]zithromax antibiotic without prescription[/url] where to get zithromax

    Reply
  99. Charlespuh

    doxycycline 100mg best price [url=http://doxycycline.forum/#]Buy doxycycline hyclate[/url] cheap doxycycline

    Reply
  100. Vernonvax

    zithromax for sale usa: buy zithromax canada – generic zithromax 500mg india

    Reply
  101. Charlespuh

    doxycycline 150 mg capsules [url=http://doxycycline.forum/#]Buy doxycycline hyclate[/url] doxycycline canadian online pharmacy

    Reply
  102. Charlespuh

    buy amoxicillin 500mg [url=http://amoxicillin.best/#]buy amoxil[/url] amoxicillin 500 mg price

    Reply
  103. RobertSED

    medicine in mexico pharmacies: best online pharmacy – buying prescription drugs in mexico online

    Reply
  104. Richardthype

    medicine in mexico pharmacies: best online pharmacy – reputable mexican pharmacies online

    Reply
  105. RobertSED

    doxycycline mexican pharmacy: buy medication online – top rated canadian pharmacies

    Reply
  106. DanielPoect

    canadian drug stores cheap drugs online accredited canadian pharmacies

    Reply
  107. MichaelHon

    cost of brand name neurontin: generic gabapentin – neurontin 100mg capsule price

    Reply
  108. MichaelHon

    paxlovid buy: buy paxlovid – paxlovid buy

    Reply
  109. MichaelHon

    where to buy cheap clomid pill: clomid best price – where to buy generic clomid for sale

    Reply
  110. TerryHot

    acquistare farmaci senza ricetta [url=https://tadalafilit.store/#]cialis generico[/url] acquisto farmaci con ricetta

    Reply
  111. Tracyurign

    farmacia online senza ricetta: cialis generico – farmacia online migliore

    Reply
  112. Sonnydog

    kamagra senza ricetta in farmacia: viagra generico – le migliori pillole per l’erezione

    Reply
  113. Tracyurign

    top farmacia online: avanafil generico – acquisto farmaci con ricetta

    Reply
  114. TerryHot

    farmacia online piГ№ conveniente [url=https://tadalafilit.store/#]Farmacie a milano che vendono cialis senza ricetta[/url] farmaci senza ricetta elenco

    Reply
  115. Tracyurign

    viagra consegna in 24 ore pagamento alla consegna: sildenafil prezzo – viagra ordine telefonico

    Reply
  116. Tracyurign

    farmacia online più conveniente: avanafil generico – farmacia online migliore

    Reply
  117. TerryHot

    cialis farmacia senza ricetta [url=https://sildenafilit.bid/#]viagra prezzo farmacia[/url] miglior sito per comprare viagra online

    Reply
  118. Tracyurign

    farmacia online senza ricetta: Avanafil farmaco – farmacia online senza ricetta

    Reply
  119. Tracyurign

    comprare farmaci online con ricetta: avanafil spedra – farmacie on line spedizione gratuita

    Reply
  120. Tracyurign

    farmacia online: cialis generico – comprare farmaci online all’estero

    Reply
  121. TerryHot

    farmacia online senza ricetta [url=http://tadalafilit.store/#]cialis generico consegna 48 ore[/url] acquisto farmaci con ricetta

    Reply
  122. Tracyurign

    farmacie online autorizzate elenco: kamagra oral jelly – farmaci senza ricetta elenco

    Reply
  123. Tracyurign

    farmacie online autorizzate elenco: kamagra oral jelly – farmacia online migliore

    Reply
  124. Tracyurign

    migliori farmacie online 2023: cialis prezzo – farmacie online affidabili

    Reply
  125. Tracyurign

    viagra generico prezzo più basso: viagra generico – kamagra senza ricetta in farmacia

    Reply
  126. Tracyurign

    acquisto farmaci con ricetta: avanafil generico prezzo – comprare farmaci online con ricetta

    Reply
  127. Sonnydog

    migliori farmacie online 2023: kamagra gel – acquisto farmaci con ricetta

    Reply
  128. Tracyurign

    comprare farmaci online con ricetta: Avanafil farmaco – farmacie online affidabili

    Reply
  129. Tracyurign

    migliori farmacie online 2023: avanafil generico – farmacia online migliore

    Reply
  130. Eddiemeats

    farmacias baratas online envГ­o gratis [url=http://kamagraes.site/#]kamagra[/url] farmacia online barata

    Reply
  131. Mariojoulp

    farmacia online barata: Cialis precio – farmacia envГ­os internacionales

    Reply
  132. Eddiemeats

    farmacias online seguras [url=https://tadalafilo.pro/#]cialis en Espana sin receta contrareembolso[/url] farmacia barata

    Reply
  133. Eddiemeats

    п»їfarmacia online [url=https://vardenafilo.icu/#]Levitra precio[/url] farmacia envГ­os internacionales

    Reply
  134. Mariojoulp

    sildenafilo 100mg precio farmacia: comprar viagra – viagra online cerca de zaragoza

    Reply
  135. Eddiemeats

    farmacia online madrid [url=http://kamagraes.site/#]kamagra jelly[/url] farmacia barata

    Reply
  136. Eddiemeats

    viagra 100 mg precio en farmacias [url=https://sildenafilo.store/#]sildenafilo precio[/url] sildenafilo 100mg precio farmacia

    Reply
  137. Eddiemeats

    sildenafilo 100mg sin receta [url=https://sildenafilo.store/#]comprar viagra contrareembolso 48 horas[/url] viagra online gibraltar

    Reply
  138. Mariojoulp

    venta de viagra a domicilio: viagra precio – sildenafilo cinfa precio

    Reply
  139. Eddiemeats

    farmacia online internacional [url=https://tadalafilo.pro/#]precio cialis en farmacia con receta[/url] farmacia envГ­os internacionales

    Reply
  140. Mariojoulp

    farmacia envГ­os internacionales: Levitra 20 mg precio – farmacia envГ­os internacionales

    Reply
  141. Kevinteent

    Pharmacie en ligne livraison rapide [url=http://kamagrafr.icu/#]kamagra 100mg prix[/url] п»їpharmacie en ligne

    Reply
  142. Eliseorib

    acheter mГ©dicaments Г  l’Г©tranger: pharmacie ouverte 24/24 – Pharmacie en ligne fiable

    Reply
  143. Kevinteent

    Pharmacies en ligne certifiГ©es [url=https://pharmacieenligne.guru/#]Medicaments en ligne livres en 24h[/url] Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet

    Reply
  144. Eliseorib

    Pharmacie en ligne fiable: kamagra oral jelly – acheter mГ©dicaments Г  l’Г©tranger

    Reply
  145. Kevinteent

    acheter medicament a l etranger sans ordonnance [url=http://kamagrafr.icu/#]kamagra pas cher[/url] Pharmacie en ligne sans ordonnance

    Reply
  146. Eliseorib

    Pharmacie en ligne livraison 24h: pharmacie en ligne pas cher – Acheter mГ©dicaments sans ordonnance sur internet

    Reply
  147. Mariojoulp

    farmacia online barata: vardenafilo – п»їfarmacia online

    Reply
  148. Kevinteent

    Pharmacie en ligne sans ordonnance [url=http://kamagrafr.icu/#]kamagra livraison 24h[/url] Pharmacie en ligne France

    Reply
  149. Eliseorib

    Pharmacie en ligne livraison rapide: Levitra pharmacie en ligne – Pharmacie en ligne livraison gratuite