Kesan Kepada Usahawan Online Di Facebook Dengan Berita Tergempar Oleh Mark Zuckerberg

January 28, 2018

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



Hai! Untuk artikel kali ini, saya akan mengulas sedikit isu semasa berkaitan Facebook. Apa kesan dengan berita tergempar oleh Mark Zuckerberg baru-baru ini kepada usahawan online.

 

Isu semasa berkaitan Facebook ini penting untuk kita follow-up sebagai usahahawan online yang banyak menggunakan Facebook sebagai media pemasaran.

 

Untuk artikel ini, saya nak guna panggilan ‘Mat Juki’ untuk CEO Facebook, Mark Zuckerberg yang lebih kiut bunyinya, hehe.

 

Kalau anda follow Mat Juki di Facebook, anda pasti antara orang yang terawal yang up-to-date dengan pengumuman perubahan pada Facebook News Feed yang diumumkan Mat Juki di FB beliau baru-baru ini.

 

Berdasarkan pengumuman Mat Juki di profile Facebook beliau, point utamanya adalah, dia nak jadikan masa yang kita luangkan di Facebook adalah masa yang berkualti dan digunakan sebaiknya.

 

Haaa…gitu. Bagus Mat Juki ni.

 

Pengumuman Mat Juki ni adalah hasil daripada maklumbalas dari pengguna Facebook sendiri yang mengadu bahawa sekarang ni banyak sangat post-post public dari page public, bisnes dan jenama menyesakkan bahagian News Feed diorang.

 

Kalau anda tak tau, Facebook ada satu pasukan research diorang sendiri yang buat kajian samaada guna Facebook ni baik ke, tak baik ke…

 

Berdasarkan kajian diorang, bila kita guna sosial media sebagai alat untuk berhubung dengan orang yang penting dalam hidup kita, itu bagus untuk kehiduan kita sebab kita dapat sentiasa berhubung dan tak ada rasa lonely.

 

Ia berkait rapat dengan tahap kesihatan dan kebahagiaan seseorang untuk jangka masa panjang.

 

TETAPI! Haa…Sebaliknya kalau kita jenis yang ‘duduk sahaja’…tengok video lah, baca artikel lah, tak ada nak buat aktiviti riadah yang lain pun, walaupun video dan artikel yang kita baca dan tengok tu menarik dan banyak ilmu, ia pun tak bagus jugak.

 

Senang cerita, tak bagus jenis orang yang duk terperap kat dalam rumah, seharian menghadap phone atau laptop je kejenye. Logiknya, memang tak bagus la kalau macam tu…

 

… anda perlu ada masa yang berkualiti dengan keluarga dan kawan-kawan anda jugak.

 

Badan anda pun perlukan senaman sikit-sikit. Keluar la rumah juga eh pergi siram bunga kat depan rumah tu, huhu. Jadi, bagaimana perubahan yang Mat Juki nak supaya nak elak kita ni menghadap benda-benda yang bukan ke arah mengeratkan silaturrahim. Haaa…gitu.

 

Fokus Baru Facebook – Perubahan Baru Pada Algoritma News Feed Ranking Di Facebook

 

Daripada kajian yang dibuat oleh pasukan research mereka, Facebook membuat perubahan besar pada fokus utama mereka bagaimana ‘arah tuju’ Facebook. Mat Juki ubah fokus yang dia bagi kat team Facebook daripada fokus untuk membantu anda mencari content yang relevan kepada fokus untuk membantu anda untuk ada lebih interaksi sosial yang bermanfaat.

 

 

Sebenarnya, perubahan fokus baru Facebook ni dah dibuat sejak tahun lepas lagi tapi ia akan mengambil masa sehingga fokus baru Facebook ni dilaksanakan sepenuhnya ke seluruh produk Facebook.

 

Kalau anda perasan, dekat bahagian News Feed Facebook kita sekarang, banyak post-post dari kengkawan atau sedara-mara yang dalam friends list kita. Post-post pasal orang kahwin, grad, makan tengah hari diorang kat ofis, sampaikan gambar-gambar yang diorang upload sekarang ni pun kita dapat notification jugak! WAH!

 

Anda sekarang akan kurang nampak post-post public dari page-page bisnes, jenama atau media. Kemungkinan lepas anda scroll 5 ke 6 kali, baru lah anda akan nampak post-post public ini. Dan, post-post public ini pulak mestilah dalam fokus yang sama jugak iaitu, post tu mestilah yang dapat menimbulkan interaksi sosial yang bermanfaat untuk orang.

 

Dengan wujudnya perubahan pada News Feed Ranking Facebook ini, Mat Juki menjangkakan masa yang orang luangkan di Facebook dan tahap interaksi akan berkurang tetapi masa tersebut akan lebih bermakna.

 

Mat Juki cakap, inilah yang terbaik untuk semua orang yang guna Facebook untuk tujuan peribadi atau bisnes untuk jangka masa yang panjang. Apabila fokus kita untuk mengeratkan hubungan samaada antara kawan atau keluarga atau kenangan-kenangan yang bermakna, kita dapat pastikan masa kita di Facebook adalah masa yang berkualiti dan digunakan sebaiknya.

 

Perubahan Baru Pada Algoritma News Feed Ranking Di Facebook – Apa Yang Di Update?

 

Sebagai usahawan online, anda perlu jelas dengan beberapa perkara berkaitan perubahan baru pada algoritma News Feed Ranking Facebook ini.

 

Facebook menggunakan algoritma seperti berapa ramai orang yang bagi reaction (Like), komen atau share post di FB Page atau FB peribadi anda untuk menentukan betapa tingginya ranking post tersebut. Ranking ini akan menentukan dimana munculnya post anda dalam ruang News Feed kengkawan atau followers.

 

Dengan update terbaru ini, Facebook akan mengutamakan post-post yang dapat menimbulkan perbualan dan interaksi yang bermakna antara kengkawan atau followers.

 

Kemajuan teknologi Facebook akan ‘membaca’ tindakan reaksi pengguna terhadap post-post di News Feed seperti like, komen dan share dan akan tunjukkan post-post seperti ini lebih kerap ke News Feed pengguna.

 

Post-post yang anda akan nampak pada masa akan datang adalah post yang banyak interaksinya dan yang mungkin anda sendiri suka – sama ada post daripada kengkawan anda yang bertanya pendapat, mintak cadangan, atau juga artikel laman web dan video daripada FB Page yang juga banyak dapat like, komen dan share.

 

Apa-apa pun, antara post-post dari kengkawan FB dengan dari page yang anda suka, Facebook akan mengutamakan post dari kengkawan dahulu.

 

Perubahan Baru Pada Algoritma News Feed Ranking Di Facebook – Apa Kesannya Kepada Usahawan Online?

 

Kesan paling utama yang dapat saya lihat daripada pengumuman Mat Juki berkenaan perubahan baru pada algoritma News Feed Ranking ini adalah ramai usahawan online yang juga pengguna tegar FB Ads salah faham bawaha kos iklan akan meningkat akibat langsung dari perubahan ini.

 

Kalau kita baca betul-betul kat Facebook Newsroom sendiri berkaitan dengan perubahan News Feed ini, perubahan ini hanyalah dibuat pada post-post yang organic dan bukannya pada FB Ads. Samaada post itu dari FB peribadi atau pun FB Page.

 

Hal ini juga telah diuji oleh salah seorang pakar pemasaran Facebook di Malaysia sendiri iaitu Tuan Firdaus Azizi. Berdasarkan pemerhatian pada kempem iklan-iklan Fb beliau, kos masih munasabah malah ada yang masih tersangat murah.

 

Memang betul persaingan untuk mendapatkan post dari page kita keluar di ruang News Feed orang semakin sengit lebih-lebih lagi dengan perubahan baru ini, tetapi jika ia adalah Iklan FB Ads, kos iklan itu masih bergantung pada cara targeting anda dan bagaimana tahap kualiti iklan anda.

 

Berikut adalah beberapa kesan lain perubahan baru algoritma News Feed Ranking Facebook  ini kepada usahawan online.

 

Kesan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook Kepada Usahawan Online – Facebook Nak Anda Lebih Banyak Gunakan FB Ads!

 

Okay, seperti yang dah kita tau setakat ni, Facebook akan memberikan keutamaan kepada post-post dari kengkawan di ruang News Feed.

 

Untuk post-post dari pages pulak, keutamaan kepada yang banyak menimbulkan reaksi like dan interaksi komen atau share. Sekarang ruang News Feed menjadi terhad dengan lebih banyak post dari kengkawan dan keluarga tambahan lagi dengan update kepada News Feed Ranking ini.

 

Usahawan yang tegar menggunakan FB page mereka sebagai media pemasaran, anda kena tau bahawa makin susah untuk post-post dari page anda untuk keluar di News Feed followers. Anda akan perasan post anda makin kurang mendapat reach organik dari followers, kurang masa tonton video dan kurang mendapat traffic organik berbanding sebelum ini.

 

Amat mudah untuk kita ‘membaca’ strategi bisnes Facebook ni. Servis Facebook Advertising adalah sumber pendapat yang paling utama dan besar bagi Facebook.

 

Hari ini, kita dapat lihat banyak page-page yang kreatif dengan content post-post mereka dan mendapat interaksi yang meletop-letop tanpa menggunakan FB Ads. Jadi, tidak mustahil Facebook ingin mengetatkan lagi peraturan algoritma mereka supaya usahawan akan lebih kerap menggunakan servis FB Ads mereka.

 

 

Kesan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook Kepada Usahawan Online – Beruntunglah Usahawan Yang Menggunakan FB Peribadinya Sebagai Media Pemasaran!

 

Sekarang ni banyak kita tengok orang berkongsi benda-benda yang berkaitan dengan bisnes mereka di FB peribadi. Samaada berkongsi tips, nasihat dan panduan. Ada jugak yang post gambar-gambar dengan ayat motivasi atau sekadar ayat-ayat ‘wisdom’ mat saleh cakap. Tujuan diorang adalah sebagai personal branding.

 

Yang bekerja sebagai sales advisor kereta banyak memberi tips-tips, nasihat dan panduan membeli kereta pertama, yang terlibat dengan bidang hartanah banyak memberi perkongsian bagaimana membeli rumah pertama, yang Internet Marketer pulak banyak berkongsi panduan-panduan buat duit dan sebagainya.

 

Mereka ni beruntung! Beruntung kalau dah mula dari dulu lagi  dan dah kumpul banyak followers dan friend list yang ada minat yang sama dengan mereka. Followers yang berminat dengan apa yang dikongsikan ini penting sebab mereka ni lah yang akan menyumbang reaksi like dan interaksi komen atau share post tu!

 

Dah la guna FB peribadi yang mana Facebook akan memberi keutamaan dahulu pada post-post mereka untuk keluar di ruang News Feed friend list yang lain, tambahan pulak friend list dan followers mereka tu memang berminat dengan perkongsian mereka dan suka like, komen atau share.

 

Bertambah-tambah tinggilah peluang post bisnes mereka keluar di ruang News Feed orang!

 

Jadi, saya ada tips untuk anda kalau anda baru nak mula jadikan FB peribadi anda tu sebagai media pemasaran bisnes anda jugak. Anda mesti dah ada dalam mana-mana FB group bisnes yang sama minat selama anda berbisnes ni kan?

 

Anda cuba jadi aktif dalam group tu dengan bertanya soalan ke, komen di post member lain ke, balas komen orang ke atau tolong jawabkan soalan-soalan member lain. Anda bersosial, haha. Lepas tu, kalau ada orang yang balas komen dan berinteraksi dengan anda, anda add sebagai kawan dengan orang tu!

 

Anda buat macam ni banyak-banyak, kumpul friend list yang otak bisnes atau minat yang sama macam anda sampai friend list anda penuh, haha. Tapi ingat! Pastikan mereka-mereka yang anda add friend tu, adalah orang yang ada minat yang sama dengan anda.

 

Sebagai contoh, kategori bisnes anda adalah kategori bisnes dropship. Pastikan orang yang anda nak add tu terlibat dengan bisnes dropship jugak. Sebabnya nanti, anda nak berkongsi segala benda berkaitan dropship. Kalau friend list anda tu berminat dalam kategori dropship jugak, mereka akan like, komen dan share perkongsian anda!

 

Daripada share tu anda dapat pulak kumpul followers lagi. Jadi, jika perkongsian anda banyak dapat interaksi yang bermanfaat, algoritma News Feed FB akan letak post-post anda di rank yang tinggi. Dapatlah post-post anda yang berikutnya muncul dahulu di bahagian ruang News Feed fried list anda!

 

Kesan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook Kepada Usahawan Online – Usahawan Perlu Jadi Lebih Kreatif Dan Mula Buat LIVE Video!

 

Bagi usahawan yang tegar menggunakan FB Page sebagai media pemasaran bisnes, anda perlu lebih konsisten untuk post di FB Page anda untuk nampak kekal ‘aktif’. Bukan sahaja anda perlu aktif, tetapi juga kreatif! Kreatif dalam menjana idea post-post yang dapat meningkat interaksi dari followers anda.

 

Ada banyak cara untuk menarik interaksi followers yang melihat post kita. Yang pasti, post kita mestilah menarik. Salah satu cara yang saya dapat fikirkan ialah anda kena rajin stalk dan baca perbualan-perbualan di Twitter! Perbualan-perbualan di Twitter ni selalu orang panggil sebagai thread atau bebenang.

 

Thread di twitter ni kadang-kadang ada yang menarik. Ada yang jenis lawak, ada yang jenis penceritaan dan ada yang jenis perkongsian bermanfaat. Caranya, anda cuba cari sesuatu thread Twitter yang yang menaik, dan yang sesuai untuk minat followers anda. Lepas tu anda screenshot dan post kan di FB Page atau Fb peribadi. Tak cuba tak tau!

 

Selain itu, anda juga perlu kreatif menggukan video. Orang suka melihat sesuatu yang visual dan interaktif. Video adalah lebih padu berbanding sekadar gambar. Tambahan lagi, sumber dari Facebook sendiri, live video kebiasaannya mendapat 6 kali ganda interaksi berbanding video biasa.

 

 

Sekarang anda perlu belajar buat video dan kena berani buat live video, haha. Kalau anda nak tahu, usahawan Melayu yang banyak buat live video adalah Abang Terlajak Laris kita Dato’ Aliff Syukri, CEO D’Herbs. Anda boleh follow FB Page dia dan tengok cara bagaimana dia biasa buat live video.

 

Live video yang tak berkaitan dengan bisnes tu anda jangan layan sangat, haha. Tengok yang berkaitan dengan bisnes. Contohnya, kadang-kadang Dato’ Aliff buat live tunjukkan keberkesana produk-produk mekap.

 

Lepas tu di akhir video tu pasti dia akan cakap dia nak bagi free pada beberapa orang kalau post dia capai 1000 orang ke 2000 ke. Ataupun dia suruh Whatsapp nombor sekian-sekian kalau nak jadi ajen dropship. Memang banyak dapat interaksi. Power! Anda boleh buat benda yang sama pada post anda lepas ni.

 

Kesimpulan Perubahan Algoritma News Feed Ranking Di Facebook

 

Bagi saya, penting jugak untuk usahawan online kekal update dengan perubahan-perubahan platform pemasaran bisnes yang mereka gunakan. Ini supaya kita juga dapat update strategi-strategi pemasaran kita dan buat apa yang masih dan betul-betul berkesan. Orang mat saleh cakap, “What works yesterday might not work today”. Haaa…gitu. Eh, betul ke ayat tu?

 

Kesan daripada perubahan algoritma News Feed Ranking FB ni jugak mencabar kita usahawan online untuk menjadi lebih kreatif dan berani. Kerana bagi saya, jika nak jimat bajet kurangkan penggunaan Fb Ads, guna FB peribadi untuk konsisten dalam perkongsian tidak mustahil berkesan. Ramai orang dah buat.

 

Dan akhir sekali anda sebagai usahawan online perlu berani menonjolkan diri di hadapan bisnes anda samaada berani buat live video atau berani membuat perkongsian artikel kerana pengguna hari ni nak tengok siapa yang menerajui bisnes tersebut untuk lebih rasa percaya dan selamat berjual beli.

 

Bagaimana pula dengan anda? Apa kesan yang anda nampak dari perubahan baru ruang News Feed FB ini dan bagaimana strategi baru anda untuk atasi dan lebih kehadapan dari peraturan FB ini? Kongsikan di bahagian komen supaya kita semua dapat manfaat! Woot woot!

.



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Hai! Tak sangka kita dah pun berada dalam bulan ke 2 dalam tahun 2020. Cepat jer masa berlalu. Biasa pun memang macam tu lah…hm. Rasa baru jer haritu kita plan nak buat apa bila masuk tahun baru 2020. Tup tup…bulan 2 dah. . Jadi saya ucapkan selamat tahun baru 2020...

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Pada bulan December 2019 yang lepas, bos Wazeen ada buat satu announcement dalam group IM Lejen pasal satu software baru yang kita semua memang akan guna untuk bisnes kita. Software ni free jer. . Dan walaupun memang semua orang boleh guna, macam biasa… group premium...

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Hai dan salam! Untuk artikel kali ni saya nak tunjukkan secara ringkas dan padat langkah-langkah nak buat Facebook Shop seterusnya masukkan produk yang anda jual ke dalam FB Shop tu. Facebook Shop adalah bahagian ‘Shop’ atau katalog kat dalam Facebook Page untuk anda...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kesan Kepada Usahawan Online Di Facebook Deng…

by admin time to read: 9 min
0