Rasa Malas? 4 Cara Kekalkan Motivasi Dalam Mengusahakan Perniagaan

February 20, 2018

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



Panduan bisnes semua dah beli. E-book semua dah baca. Video semua dah tengok. Siap ulang balik baca dan tengok sambil catat dan praktikkan satu per satu dengan bersungguh-sungguh. Rasanya semua step dah follow betul-betul dah. Tapi tengok orang lain buat jualan letup-letup, kita masih tersekat-sekat.

 

Lepas tu muncul rasa down. Bila down jadi malas nak buat. Momentum lari, hilang fokus. Padehal dalam berniaga tak boleh macam tu. Sebab itu adat berniaga. Kita bukan makan gaji. Ada hari masuk jualan, ada hari tak masuk jualan. Kita hanya boleh teruskan berusaha jer untuk dapatkan jualan yang konsisten.

 

Saya rasa semua yang buat bisnes mesti pernah rasa macam ni kot..? Jadi untuk artikel kali ni, saya rasa tergerak hati untuk kongsikan beberapa cara kekalkan motivasi dalam mengusahakan perniagaan supaya siapa-siapa yang baca tak jadi malas lama sangat dan bangkit semula, hah! Jom layan…

 

Cara Kekalkan Motivasi Dalam Mengusahakan Perniagaan 1 – Catatkan ‘Big Y’ Dengan Jelas

 

 

Setiap orang ada sebab sendiri kenapa mereka mengusahakan sesuatu perniagaan. Secara umumnya sama, nak dapatkan duit lebih. Kenapa nak dapatkan duit lebih? Nak sara kehidupan. Tapi keperluan, komitmen, dan kehendak dalam kehidupan setiap orang tu sangat-sangat berbeza. Kat sini pentingnya kita jelas dengan kita punya ‘Big Y’!

 

‘Big Y’ atau Big Why ni adalah kita punya sebab yang kuat kenapa kita perlu teruskan usaha untuk dapatkan pendapatan. Catatkan secara spesifik apa Big Why anda. Anda boleh catatkan kat mana-mana jer yang anda senang nak tengok selalu. Mungkin kat satu kertas kecil nak tampal kat dinding atau guna aplikasi catat nota dalam smartphone.

 

Pastikan spesifik. Catatkan semuanya yang anda dapat fikirkan. Cara paling senang, mulakan dengan keperluan atau komitmen anda setiap bulan dulu. Ada hutang? Langganan internet setiap bulan? Sewa rumah? Perbelanjaan makan minum setiap bulan? Perbelanjaan kenderaan? Berapa jumlahnya? Tuliskan sekali nilai dan jumlahnya.

 

Big Why bukan jer terhad pada komitmen. Masing-masing ada keinginan sendiri untuk tingkatkan kualiti hidup. Tuliskan jugak secara spesifik. Nak kembangkan bisnes? Nak belajar ilmu bisnes baru? Nak beli itu, beli ini. Nak keluar jalan-jalan dengan kengkawan, nak belanja keluarga. Berapa jumlahnya? Tuliskan sekali nilai dan jumlahnya.

 

Bila kita dah tulis semua tu dan spesifik dengan jumlahnya, sekarang kita dah nampak berapa banyak yang kita perlukan. Jadi, usaha perniagaan kita pun perlu seiring dengan apa yang kita perlukan. Bila kita jelas dengan apa Big Why kita, benda tu akan selalu terngiang-ngiang kat kepala.

 

Jadi, kalau kita buat sesuatu benda yang kurang produktif, tak ada lah kita buat benda tu lama-lama. Contohnya kalau rasa malas, malas tu sekejap jer lepas tu kita bangkit balik. Kalau main game, dua tiga round dan cukup, lepas tu sambung balik usaha bisnes. Kalau tengok siri drama, tengok satu episod dulu dah cukup, lepas tu sambung balik usaha bisnes.

 

Cara Kekalkan Motivasi Dalam Mengusahakan Perniagaan 2 – Catatkan Matlamat Dengan Jelas

 

 

Kalau dalam bisnes ni, secara umumnya kita nak ada satu atau beberapa usaha yang dapat jana pendapatan yang dapat tampung kita punya Big Why tadi. Kebiasaannya, kita akan kira secara bulanan. Catatkan semua sumber pendapatan yang kita usahakan dan berapa target yang kita nak capai.

 

Untuk capai matlamat kewangan bulanan tu, mesti ada beberapa usaha yang kita perlu laksanakan setiap hari dan setiap minggu. Catatkan juga apa matlamat yang kita nak capai untuk hari esok dan nak capai dalam satu-satu minggu tu. Ini sama macam yang selalu kita panggil ‘things-to-do-list’. Cara ni dapat bantu kita untuk fokus dalam apa yang kita nak usahakan.

 

Cakap pasal fokus pada matlamat, saya nak kongsikan pada anda satu video pendek yang saya jumpa kat Youtube yang ubah cara saya bina matlamat dalam mengusahakan perniagaan dan bagaimana nak kekal fokus pada matlamat tu.

 

Cara ni dikongsikan oleh seorang usahawan bernama Angela Duckworth, penulis buku bertajuk ‘Grit’ yang juga merupakan seorang Professor di University of Pensylvania. Menarik video ni, cer tengok…

 

 

Cara Kekalkan Motivasi Dalam Mengusahakan Perniagaan 3 – Join Komuniti Yang Mengusahakan Perniagaan Yang Sama

 

 

Cara ni memang sangat-sangat membantu. Bukan jer sekadar dapat kekalkan motivasi kita, tapi kadang-kadang tu buat kita tercabar! Haha, betul tak? Tercabar dalam cara yang baik, untuk bersaing secara sihat dan tingkatkan usaha.

 

Contoh paling mudah join komuniti ialah join group FB yang mengusahakan perniagaan yang sama. Sebagai contoh, kami di Shopievo.com sendiri ada 1 group FB yang mengusahakan perniagaan online dropship secara e-Commerce iaitu Geng Shopievo – 1 Usahawan 1 e-Commerce.

 

 

Dalam group ni, kami ajar melalui video cara lengkap langkah demi langkah macam mana nak mulakan satu bisnes dropship dan bina kedai online e-Commerce guna Easystore. Sekarang ni dah hampir seribu orang yang join group kami ni.

 

Kalau anda berminat nak join Geng Shopievo, Klik gambar kat atas tu. Dengan hanya bayaran komitmen Rm1 (seringgit), anda akan dapat 13 video cara bina kedai online guna Easystore, percuma 3 bulan plan premium kedai online Easystore dan yang paling penting, support group FB yang mantap.

 

Pentingnya support dari satu komuniti perniagaan yang sama ni adalah untuk bertanya soalan, berkongsi progress dalam perniagaan dengan ahli yang lain dan untuk sentiasa update dengan info-info penting terkini yang dapat membantu perniagaan kita.

 

Selain tu jugak, mungkin ada hari-hari yang kita rasa down atau rasa malas sikit nak usahakan bisnes. Bila kita ada dalam satu group, kita dapat tengok progress orang lain yang post-post dalam group tu. Bila kita tengok orang lain dah sampai satu-satu tahap yang lebih maju dari kita, kita akan rasa tercabar dan jadi semangat balik nak teruskan usaha kita.

 

Jadi, tak adalah kita rasa macam buat sesuatu benda sorang-sorang jer. Bila ada orang lain buat sekali, kita pun rasa bermotivasi nak buat. Huhu.

 

Cara Kekalkan Motivasi Dalam Mengusahakan Perniagaan 4 – Follow Seseorang Yang Dah Berjaya

 

 

Susah kalau kita nak cuba-cuba sendiri bila nak mulakan sesuatu perniagaan. Mungkin boleh, tapi ambil masa. Cara terbaik adalah cari seseorang yang dah berjaya dalam bisnes yang kita nak buat tu dan cuba follow rapat-rapat.

 

Orang yang dah berjaya ni, dia dah lalui proses-proses gagal, dan proses-proses yang bawa dia pada kejayaan. Jadi, dia boleh tunjukkan cara mana yang perlu buat dan cara yang macam mana tak perlu buat.

 

Nak follow orang ni pun kena tengok jugak, kadang-kadang orang yang kita nak follow tu asyik kongsikan screenshot income dia jer, tapi tak share pun proses atau panduan apa yang dia buat. Senang cakap, show off jer lebih. Jadi kita pun tak boleh nak dapat manfaat. Tinggalkan jer orang macam ni, banyak lagi tempat lain kita boleh dapat ilmu.

 

Sejak kebelakangan ni saya banyak bukak Youtube. Bagi saya Youtube ni banyak sangat ilmu yang kita boleh dapat. Saya selalu cari benda yang berkaitan dengan bisnes dropship dan print on demand kat Youtube.

 

Kadang-kadang saya jumpa orang yang buat benda yang sama macam saya buat dan dia rekodkan video perjalanan bisnes dia. Kalau saya rasa dia bagus, dan senang nak ikut, saya subscribe channel Youtube dia untuk follow.

 

Jadi saya dapat banyak input dari segi proses yang dia buat untuk dapatkan jualan, strategi yang dia guna dan tool-tool tertentu yang dia guna dalam bisnes. Rajin-rajin kan lah diri cari benda yang tingkatkan ilmu dan kebolehan kat Youtube yer. Huhu.

 

Kesimpulan Cara Kekalkan Motivasi Dalam Mengusahakan Perniagaan

 

Kesimpulan untuk kekal bermotivasi dalam perniagaan ialah kita kena kelilingi diri kita ni dengan benda-benda yang positif. Untuk jadi positif, pertama sekali kita sendiri kena bertindak secara positif. Apa caranya? Jelas dengan ‘Big Y’ dan matlamat yang kita nak capai. Lepas tu pastikan kita buat, buat, dan buat. Jangan ‘sembang’.

 

Yang kedua, untuk kekal positif, kita mestilah ‘bergerak’ sekali dengan orang-orang yang positif. Apa caranya? Join komuniti bisnes yang sama dan follow orang yang dah berjaya buat bisnes yang sama. Sebab diorang ni sama-sama mengusahakan apa yang kita buat, jadi semuanya nak berjaya.

 

Ini 4 cara yang saya biasa buat untuk kekalkan motivasi dalam mengusahakan perniagaan. Banyak lagi cara yang boleh bantu kita kekalkan motivasi. Anda mungkin ada cara anda sendiri yang lain dari yang saya kongsikan. Boleh kongsikan apa cara yang anda buat pulak kat bahagian komen? Kalau anda komen kat artikel ni, anda hensem dan cun!

.



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Tips Bisnes Online 2020 – Fokus!

Hai! Tak sangka kita dah pun berada dalam bulan ke 2 dalam tahun 2020. Cepat jer masa berlalu. Biasa pun memang macam tu lah…hm. Rasa baru jer haritu kita plan nak buat apa bila masuk tahun baru 2020. Tup tup…bulan 2 dah. . Jadi saya ucapkan selamat tahun baru 2020...

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Tutorial Cara Buat Kad Bisnes Digital Untuk Bisnes

Pada bulan December 2019 yang lepas, bos Wazeen ada buat satu announcement dalam group IM Lejen pasal satu software baru yang kita semua memang akan guna untuk bisnes kita. Software ni free jer. . Dan walaupun memang semua orang boleh guna, macam biasa… group premium...

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Tutorial Buat Facebook Shop Dan Masukkan Produk!

Hai dan salam! Untuk artikel kali ni saya nak tunjukkan secara ringkas dan padat langkah-langkah nak buat Facebook Shop seterusnya masukkan produk yang anda jual ke dalam FB Shop tu. Facebook Shop adalah bahagian ‘Shop’ atau katalog kat dalam Facebook Page untuk anda...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rasa Malas? 4 Cara Kekalkan Motivasi Dalam Me…

by admin time to read: 5 min
0