Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

November 28, 2018

By admin

Comments

Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!



[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hai! Dah banyak artikel pasal Instagram yang saya pernah tulis kat blog Shopievo.com sebelum ni. Anda boleh tengok semua artikel tu kat sini. Tapi bukan sekadar tu jer, banyak lagi idea artikel baru pasal Instagram yang saya plan nak tulis dan kongsikan pada anda.

 

Dalam artikel pertama pasal Instagram dulu saya pernah tunjukkan kat anda cara buat akaun instagram untuk bisnes. Dalam artikel tu jugak saya kongsikan 3 teknik simple pemasaran Instagram yang anda boleh buat untuk kembangkan followers dan kenalkan bisnes anda kat diorang.

 

Salah satu tekniknya ialah post 2 content setiap hari kat Instagram Feed secara konsisten. Setiap kali anda post tu, itulah usaha marketing yang anda buat untuk bisnes anda. Ada usahawan post lebih dari 2 content setiap hari. Bergantung pada kemampuan masing-masing.

 

Tapi kenapa saya sarankan 2 content setiap hari jer dah cukup? Pertama sebab tak nak rimaskan followers kita dengan terlalu banyak post dari kita jer. Takut nanti diorang unfollow pulak.

 

Kedua sebab kalau lebih dari 2 content setiap hari, takut anda pulak yang tak mampu buat secara konsisten. Orang cakap biar buat sikit-sikit tapi konsisten daripada cuba nak buat banyak-banyak mula-mula tapi lepas tu letih dah tak larat nak buat lagi.

 

Cuba lah dulu post 2 content setiap hari selama sebulan, kikiki. Saya yakin 2 ni pun mesti anda susah nak buat. Sebabnya, anda pasti akan lalui fasa ‘creative block’. Yang mana, anda akan rasa tak ada idea dan tak tahu nak post apa kat akaun Instagram bisnes anda tu.

 

Jadi dalam artikel kali ni, saya akan kongsikan pada anda beberapa idea kreatif post yang anda boleh buat untuk akaun Instagram bisnes supaya anda sentiasa ada idea untuk hasilkan pelbagai jenis post dan boleh konsisten post 2 content setiap hari. Jom layan!

 

1. Post Ayat Positif! – Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

 

Kalau anda kering sangat idea tak tahu nak post apa kat akaun Instagram bisnes anda tu, post ayat yang positif adalah benda yang paling simple dan senang nak buat. Ayat yang positif ni boleh jadi kata-kata semangat, kata-kata motivasi dan kata-kata inspirasi. Orang putih cakap ‘inspirational quotes’ atau ‘motivational quotes’. Contohnya macam ni…

 

Post Ayat Positif - Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

 

Senang jer kan? Memang senang. Tambahan lagi, saya pernah tunjukkan cara edit gambar menarik guna tool percuma canva. Anda pilih jer mana-mana template untuk gambar Instagram dan tulis ayat positif…

 

Ayat Positif 2 - Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

 

Bila followers anda rasa terinspirasi dan termotivasi dari post tu, dapat tingkatkan peluang untuk diorang sentiasa follow akaun Instagram bisnes anda dan jadi pelanggan suatu hari nanti!

 

Sekarang saya akan tunjukkan kat anda mana nak dapat ayat-ayat positif ni. Anda search di Google, ‘goodreads quotes’ dan pergi ke halaman ‘Popular Quotes – Goodreads’…

 

Ayat Positif 3 - Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

 

Dari halaman ni, anda boleh pilih mana-mana ayat positif yang anda nak. Anda jugak boleh filter ayat positif ikut kategori tertentu. Contohnya, Life Quotes, Inspirational Quotes, Happiness Quotes, Success Quotes, Motivational Quotes dan sebagainya.

 

Okay, itu salah satu idea kreatif untuk post kat Instagram Feed. Jom tengok idea seterusnya…

 

2. Post Gambar Meme! – Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

 

Anda mesti tahu apa tu meme kan? Meme ni gambar-gambar berunsur lawak berkaitan sesuatu topik yang orang selalu buat dan share kat internet. Selalunya memang untuk tujuan lawak, tapi ada jugak orang buat untuk parodi atau perli sesuatu topik tu, huhu.

 

Ada 2 benda yang menjadikan sesuatu gambar tu meme, ayat yang menggambarkan sesuatu topik dan gambar yang dapat menunjukkan situasi ayat tu. Contohnya macam ni…

 

 

Meme ni sangat sesuai untuk anda jadikan sebagai salah satu idea kreatif untuk post kat akaun Instagram bisnes anda sebab selalunya meme ni senang dapat enggagement (like, komen dan share) kalau ada unsur lawak dan kena pada situasi orang atau benda yang tengah trending.

 

Jadi anda kene kreatif sikit nak buat meme yang berkaitan dengan niche bisnes anda. Macam mana nak buat meme dengan mudah? Okay, senang jer. Kalau anda nak buat, download dan installMeme Generator Free’ dari Google Play kat fon anda.

 

Post Gambar Meme 2 - Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

 

Melalui aplikasi tu, anda pilih jer mana-mana gambar meme yang anda suka. Ataupun kalau nak senang, pilih jer kat bawah kategori ‘Popular’. Mesti ada antaranya yang anda pernah tengok orang guna. Lepas dah pilih gambar, masukkan ayat yang anda unsur-unsur lawak, parodi atau perli, huhu.

 

Okay, jom tengok idea seterusnya pulak…

 

3. Post Video GIFS! – Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

 

Video Gifs ni nak kata video sangat pun bukan, nak kata gambar pun bukan. Dia kat tengah-tengah, haha. Gifs ni adalah video pendek yang berulang-ulang. Sama jugak, gifs ni selalunya ada unsur lawak dan orang buat untuk menggambarkan sesuatu situasi.

 

Kalau anda nak post video gifs kat akaun Instagram bisnes, download dan installGIPHY – Animated Gifs Search Engine’ dari Google Play kat fon anda.

 

3. Post Video GIFS! - Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed Video Gifs ni nak kata video sangat pun bukan, nak kata gambar pun bukan. Dia kat tengah-tengah, haha. Gifs ni adalah video pendek yang berulang-ulang. Sama jugak, gifs ni selalunya ada unsur lawak dan orang buat untuk menggambarkan sesuatu situasi. Kalau anda nak post video gifs kat akaun Instagram bisnes, download dan install ‘GIPHY – Animated Gifs Search Engine’ dari Google Play kat fon anda.

 

Melalui aplikasi tu, anda boleh search apa sahaje niche video gifs yang anda nak. Sebagai contoh, kalau anda nak cari video gifs berkaitan kucing, tulis dan search jer ‘cat’ kat bahagian searchbar tu.

 

Pastikan anda daftar akaun terlebih dahulu untuk gunakan fungsi ‘share’ ke Instagram. Pilih video gifs yang anda nak post dan tekan butang share ke Instagram. Lepas tu tulis caption dan post ke Instagram macam biasa. Siap!

 

Kesimpulan Idea Kreatif Untuk Post Di  Instagram Feed (PART 1)

 

Okay, cukup 3 tu jer dulu idea kreatif untuk post di Instagram feed dalam artikel kali ni. Nampak tak tu saya tulis ‘PART 1’? Haaa…surprise untuk anda, saya akan jadikan tajuk artikel ‘Idea Kreatif Untuk Post Di  Instagram Feed’ ni satu siri artikel yang berterusan!

 

Maksudnya, artikel ni tak berakhir kat sini, hehe. Saya akan tambah lagi idea-idea kreatif yang lain yang anda boleh buat untuk post ke akaun Instagram bisnes anda nanti. Okay? On tak on? Kalau on, kita jumpa lagi dalam artikel yang seterusnya! Woot woot!

 

SAMBUNGAN: Idea Kreatif Untuk Post Di  Instagram Feed (PART 2)

.

 

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]



Jadi Yang Terawal Tahu Update Baru Kami

Sign up borang di bawah ini untuk jadi pembaca terawal artikel-artikel terbaru kami.

Please wait

Thank you for sign up!

Related Posts

Bagaimana IM Lejen Membantu Anda Dalam Bisnes e-Commerce?

Bagaimana IM Lejen Membantu Anda Dalam Bisnes e-Commerce?

Hai dan salam pada semua komuniti Geng Shopievo dan Shopievo Superbstar! Anda mesti dah tahu kot yang baru-baru ni (26 Ogos 2019) Founder Shopievo kita, bos Wazeen bergabung dengan lejen Internet Marketer tempatan & international, bos Rashvin untuk tubuhkan satu...

10 Fungsi Asas Instagram Yang Anda Perlu Tahu

10 Fungsi Asas Instagram Yang Anda Perlu Tahu

Berdasarkan laman web Instagram For Business, 500 juta akaun Instagram seluruh dunia aktif setiap hari. 80% daripada jumlah tu follow paling kurang 1 akaun Instagram bisnes dan 200 juta orang yang guna Instagram lawat paling kurang 1 akaun Instagram bisnes setiap...

Nak Ramai Followers Kat Instagram? Baca Ni.

Nak Ramai Followers Kat Instagram? Baca Ni.

Sebelum anda teruskan pembacaan artikel ni, saya cuma nak bagitahu yang artikel ni ditulis dari sudut keusahawanan atau secara spesifik, bisnes online. Cara nak dapatkan ramai followers kat Instagram bisnes. Namun begitu, kemungkinan beberapa teknik dan strategi yang...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idea Kreatif Untuk Post Di Instagram Feed

by admin time to read: 4 min
0